ORTUS

Europalaan, Wezembeek-Oppem
Ortus Wezembeek-OppemOrtus Wezembeek-OppemWonen in Ortus Wezembeek-Oppem

Oude dorpskern krijgt groene facelift

100-tal

wooneenheden

27.000 m²

grondoppervlakte

Ortus Wezembeek-Oppem
Ortus Wezembeek-Oppem NAC, Bibliotheek, school de LetterbijterOrtus Wezembeek-Oppem Alba & Lilly
Ortus Wezembeek-Oppem

Een broodnodige ontwikkeling

Lange tijd ontbrak het Wezembeek-Oppem aan een herkenbare dorpskern. De roep om een levendiger centrum met een betere levenskwaliteit klonk dan ook met de dag luider. Daarom sloot de gemeente een PPS-overeenkomst met Van Roey Vastgoed. Wij kregen de verantwoordelijkheid voor het ontwerp en de bouw van zowel het publieke (een openbaar park, een Nieuw Administratief Centrum, een bibliotheek en een school), als het private luik (100-tal appartementen, horeca en handelszaken). Hierdoor werd dit project niets minder dan een gefaseerde metamorfose van de dorpskern. Het nieuwe centrum zal fungeren als het kloppende hart van het dorp; een bruisende buurt waarin mensen samen groeien, leven en werken.

Een nieuwe, vitale kern

Dat Wezembeek-Oppem met de realisatie van dit nieuwe centrum een indrukwekkende transformatie ondergaat, is een understatement. Hier verrijzen onder meer een modern gemeentehuis, een eigentijdse school, een bruisende bibliotheek en een levendig dorpsplein. Deze dynamische ontmoetingsplaats zal het kloppende hart van het dorp vormen, waar bewoners in een professioneel kader geholpen worden. Het project geeft nieuwe energie aan de kern van Wezembeek-Oppem.

Ortus Wezembeek-Oppem BibliotheekOrtus Wezembeek-Oppem De Letterbijter
Ortus Wezembeek-Oppem park

Duurzaamheid en participatie als leidraad

Duurzaamheid loopt als een groene draad doorheen dit project. Het ontwerp voorzag integraal waterbeheer en duurzame waterhuishouding met een hoofdrol voor infiltratie en buffering. Bomen en groenvoorzieningen werden gebruikt als duurzame elementen, terwijl gebouwen compact zijn ontworpen. Uiteraard werden er ook duurzame energieoplossingen, waaronder een KWO-installatie (gebruik van ondiepe geothermie voor verwarming en koeling) en BREEAM-certificering (beoordelingscriterium voor duurzaamheid) van het gemeentehuis, voorzien. Het ontwerp volgt het STOP-principe, waarbij de focus, in volgorde van belangrijkheid, ligt op: stappers, trappers, openbaar vervoer en privaat gemotoriseerd vervoer. Auto's worden ondergronds gestuurd, waardoor het openbare domein autovrij wordt.

TROEVEN

index
CONSENSUS & PARTICIPATIE
Verhelderende nieuwsbrief Wezembeek-Oppem

Ortus is een typevoorbeeld van hechte samenwerking tussen publieke én private partners. Alle belanghebbenden zijn vertegenwoordigd in een stuurgroep. De kerngroep en werkgroepen verstrekken advies op basis van hun expertise, terwijl de development manager en procesmanager verantwoordelijk zijn voor het projectuitvoeringstraject. In dit PPS-project waren we verantwoordelijk voor zowel het publieke, als het private deel, waarbij we voor het publieke deel kozen voor een Design&Build model. Eén partij is dus verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de bouw van het project. Zo versmolten de individuele belangen van alle partijen tot één gemeenschappelijk doel: een nieuwe, bloeiende hotspot in Wezembeek-Oppem. Drie belangrijke aspecten van onze procesaanpak zijn: participeren, informeren en communiceren. Onder meer dankzij een nauwkeurig stadsontwerp zijn we erin geslaagd de buurtbewoners, die aanvankelijk niet bepaald enthousiast waren, te overtuigen van de meerwaarde van dit project voor het hele centrum. Betrokkenheid van de hele buurt is immers altijd een bepalende factor.

index
BLAUWGROEN ENGAGEMENT

Om de levenskwaliteit in deze bruisende buurt te waarborgen, zijn we doordacht omgesprongen met water en groen. Drie parken, inclusief een dorpsplein, zijn autovrij en met wandelpaden verbonden. Het ontwerp integreert duurzaam waterbeheer met innovatieve technieken zoals wadi's; een laaggelegen gebied dat regenwater opvangt en infiltreert in de bodem om overstromingen te voorkomen.

index
LEVENSKWALITEIT

Buurtbeleving staat centraal. Daarom is deze nieuwe wijk ontworpen volgens het STOP-principe. STOP staat voor de rangorde van vervoermiddelen die vertrekt vanuit respectievelijk de Stappers (voetgangers), Trappers (fietsers), Openbaar vervoer en eindigt bij de minst wenselijke mobiliteitsvorm, het Privé gemotoriseerd vervoer.   Auto’s gaan ondergronds en het bovengrondse openbare domein wordt autovrij. Toegankelijkheid van fietsen vanaf de begane grond, en vernieuwde private voorzieningen met een buurtsupermarkt, dokterspraktijk en kinderkribbe, garanderen vlotte, verminderde verplaatsingen en economische duurzaamheid.

Ortus Wezembeek-Oppem Ortus Wezembeek-Oppem NAC
index
ENERGIE

Ortus is ook een toonbeeld van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Een KWO-installatie voorziet duurzame verwarming en het gemeentehuis is BREEAM-gecertificeerd (beoordelingscriterium voor duurzaamheid). De ondergrondse parkeergelegenheid haalt auto's uit het openbare domein en maakt deze buurt autovrij. Je kan er autodelen en stalt je fiets gemakkelijk op de begane grond.

Nieuws
Slimme invulling Ortus woonsite in Wezembeek-Oppem werkt kernversterkend
Woonproject Ortus in Wezembeek-Oppem is het beste bewijs dat Van Roey Vastgoed niet zomaar overal bouwt. We selecteren namelijk enkel ‘slimme locaties’ waar je alle belangrijke voorzieningen binnen handbereik hebt.
Nieuws
Wezembeek-Oppem: groeiende gemeente
In 2019 gaf de gemeente het startschot voor de werken en de beweging vooruit. Een vernieuwing van heel de dorpskern.
Klik om de kaart te activeren
50.8446606028033
4.487194463510475
Ortus

Locatie

IN DE KIJKER

Ortus Wezembeek-Oppem publieke delenOrtus Wezembeek-Oppem BibliotheekOrtus Wezembeek-Oppem centrumlocatieOrtus Wezembeek-OppemOrtus Wezembeek-Oppem terrassenOrtus Wezembeek-Oppem zonnepanelenOrtus Wezembeek-Oppem groenOrtus Wezembeek-Oppem
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.