't CONVENT

Oude Vestenstraat, Tienen
't Convent Tienen't Convent Tienen't Convent Tienen De Prefect

Weelderig wonen in historische charme

45

appartementen

5.000m²

groen binnengebied

1

polyvalente ontmoetingsruimte

't Convent Tienen trappenhal
't Convent Tienen - De Hopman't Convent Tienen centrumlocatie
't Convent Tienen - De Jonker

Eigentijds wonen in een historisch kader

Dit woonproject blaast nieuw leven in de historische stadskern van Tienen. Deze voormalige site van de Kerkfabriek Sint Germanus dankt z’n ziel aan enkele historische gebouwen. Het bekendste ervan is wellicht "De Jonker", een statig landhuis aan de Oude Vestenstraat dat vermeld staat op de Erfgoedinventaris. In nauwe samenwerking met Portiva, de intergemeentelijke dienst voor Onroerend Erfgoed, kregen de plannen voor dit eigentijdse leefconcept steeds verder vorm.
Het behoud van de voorgevel, de imposante traphal en het bijbehorende glas-in-lood raam was uiteraard een evidentie. Ook de koetsonderdoorgang werd opgewaardeerd met hergebruik van oorspronkelijke materialen, denk bijvoorbeeld aan de kasseien. Het project belichaamt de perfecte balans tussen modernisering en behoud van historische grandeur.

Geïnspireerd door het verleden

Dit project eert het verleden van de site door de oorspronkelijke functies te integreren in een moderne woonervaring. Zo transformeerden we de voormalige ontmoetingsruimte "het PC'ke" tot een frisse plek die sociale interactie stimuleert. Het historische schoolgebouw " De Prefect" werd behouden en gerestaureerd. Zowel de voor- als de achtergevel zijn in hun oude glorie hersteld. De oorspronkelijke indeling, die bepalend bleef bij de nieuwe appartementen in het ‘oude’ blok, diende zelfs als inspiratie voor de oriëntatie van de appartementen in het nieuwe deel. Resultaat: deze aanvulling in nieuwbouw sluit naadloos aan bij het bestaande gebouw en vormt zo een eigentijdse uitbreiding bij de historische structuur. Ook het voormalige scoutsgebouw werd helemaal heropgebouwd met een moderne invulling. "De Hopman," is ontworpen met aandacht voor licht, zichten en akoestiek.

't Convent Tienen ontmoetingsruimte't Convent Tienen - De Prefect
't Convent Tienen - De Novice

Gebouwd voor de toekomst

"De Hopman" is loodrecht verbonden met "de Novice"; een nieuw bouwvolume aan de Oude Vestenstraat dat oprijst ter hoogte van het voormalige klooster. "De Novice" is een hedendaagse, lichte structuur die subtiel contrasteert met de robuuste architectuur van "De Jonker," het historische landhuis. Het terrassen van "De Novice" zijn zuid-gericht, terwijl "De Jonker" uitpakt met doorzonindeling en terrassen met uitzicht op het binnenplein. Dit project biedt niet alleen diversiteit in architectuur, maar ook in woontypologieën, variërend van compacte appartementen met één slaapkamer tot ruime drie-slaapkamerappartementen, allemaal met royale terrassen. Het resultaat? De woonervaring in ’t Convent is alles wat je mag verwachten van een moderne, vernieuwende leefomgeving.

TROEVEN

index
BLAUWGROEN ENGAGEMENT
't Convent Tienen centrumlocatie

’t Convent is een stadsproject met een groen hart. Vier woongebouwen ‘omhelzen’ een kwalitatief binnengebied dat in de toekomst toegang geeft tot een nieuw park, deels op de gronden van het nabijgelegen Heilig Hart Ziekenhuis. Een ondergrondse parkeergarage vrijwaart groene ruimte. We legden de nadruk op minimale verharding en maximaal behoud van natuurlijke infiltratie.
Waar verharding toch nodig was, integreerden we kwalitatieve groendaken. Grindgazons zorgen voor een groene uitstraling met behoud van toegankelijkheid voor hulpvoertuigen. Duurzaam waterbeheer omvat regenwaterrecuperatie en een circulair systeem. Ook biodiversiteit is geïntegreerd in de omgevingsaanleg. Hierdoor werd 't Convent niet alleen een prachtige woonomgeving, maar vooral een groene en duurzame leefomgeving. De toekomstige parkverbinding wordt dan de kers op de taart.

index
CONSENSUS & PARTICIPATIE

Het vlotte verloop van dit project werd mogelijk gemaakt door de nauwe samenwerking en afstemming met de stadsdiensten, Portiva (Onroerend Erfgoed dienst), directe buren (GO! School Atheneum, Heilig Hart Ziekenhuis), en de Kerkfabriek Sint Germanus als grondeigenaars. Veel had te maken met de archeologische waarde van deze site. Zowel voorafgaand als tijdens de werkzaamheden was er een intensieve dialoog met Portiva, onder meer om de behandeling van de opgegraven artefacten te bepalen.

index
CIRCULARITEIT

Door de historische structuren te behouden en te integreren in ons ontwerp, bewaken we de principes van hergebruik en behoud van bestaande materialen. Door ze opnieuw te benutten en te renoveren in plaats van af te breken en te vervangen, verminderen we niet alleen de behoefte aan nieuwe materialen en grondstoffen, we minimaliseren ook de afvalberg. Tegelijkertijd bewaren we zo de erfgoedwaarde voor toekomstige generaties

't Convent Tienen glas in lood raam't Convent Tienen trappenhal
Blog
Wat is herontwikkeling van vastgoed?
Herontwikkeling geeft een tweede leven aan bestaand vastgoed. Ofwel door renovatie, ofwel door een complete transformatie waarbij een gebouw of site een volledig nieuwe bestemming krijgt. Om geen nieuwe, open ruimte in beslag te nemen bij het realiseren van woonprojecten, kiest ook Van Roey Vastgoed bewust voor herontwikkeling.
Nieuws
De 5 voordelen van wonen in onroerend erfgoed
Authentieke elementen. Het staat tegenwoordig vaak bovenaan de wishlist als men op zoek is naar een woning. De karakteristieke en klassevolle uitstraling maakt bouwkundig erfgoed bijzonder geliefd.
Nieuws
Toekomstige bewoners van 't Convent zijn enthousiast
Patrick en Ann zijn jonge zestigers, grootouders van drie kleinkinderen en al 41 jaar gelukkig getrouwd. Binnenkort starten ze een nieuwe fase van hun leven in De Hopman van ‘t Convent in Tienen!
Klik om de kaart te activeren
50.80913524597022
4.935190461891274
't Convet

Tienen

IN DE KIJKER

't Convent Tienen koetsdoorgang't Convent Tienen detail't Convent Tienen - De Jonker't Convent Tienen ontmoetingsruimte sfeer't Convent Tienen interieur't Convent Tienen - De Hopman en De Novice't Convent Tienen De Prefect't Convent Tienen interieur
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.