DE GAANDERIJ

Burchtstraat, Fraikinstraat, Begijnenstraat, Herentals
De Gaanderij sfeerbeeld Aula en tuinDe Gaanderij gebouw Corridor voorgevelDe Gaanderij gebouw Aula

Scholensite omgetoverd tot bruisende groene kern

100

wooneenheden

10.294m²

grondoppervlakte

3.364m²

nieuwe publieke ruimte

De Gaanderij Herentals De Kapel
De Gaanderij gebouw Entrée en MagnoliaDe Gaanderij interieurbeeld
De Gaanderij gebouw Aula

Modern wooncomfort, gebeiteld in geschiedenis

De Gaanderij blaast nieuw leven in de oude scholencampus kOsh door moderne woongelegenheid te creëren voor wel honderd gezinnen. Gelegen in het hart van Herentals en grenzend aan het schilderachtige Begijnhof, koestert deze site de majestueuze schoolgebouwen uit de vroege 20e eeuw. Een logische keuze: deze gebouwen werden terecht opgenomen in de nationale erfgoedinventaris. De oorspronkelijke schoolstructuur krijgt uiteraard wel een geheel nieuwe invulling. Bovendien werden de voormalige speelplaatsen omgetoverd tot drie geschakelde publieke tuinen. Een oude imposante kastanjeboom waakt over deze nieuwe, bloeiende site én zijn bewoners.

Een inclusief voorrecht

Met dit knappe stadsvernieuwingsproject ontstaat er een idyllische buurt voor een 100-tal gezinnen. Gespreid over meerdere prachtig geschakelde woonvolumes komen er nu diverse eigentijdse appartementen en charmante ééngezinswoningen waaruit bewoners in alle vrijheid hun ideale thuis kiezen. De multifunctionele ruimte dient als ontmoetingsplaats, terwijl een ondergrondse parkeergarage de straten vrijhoudt en zo het veilige, autoluwe karakter van de wijk versterkt. In deze dynamische gemeenschap ontmoeten authenticiteit, functionaliteit en comfort elkaar in een leefomgeving waar wonen aanvoelt als een voorrecht.

De Gaanderij MagnoliapleinDe Gaanderij interieurbeeld Corridor

TROEVEN

index
CONSENSUS & PARTICIPATIE
De Gaanderij Herentals wandeling

Van Roey Vastgoed en de stad Herentals bundelden hun krachten voor de ontwikkeling van deze site. Samen volgden ze een duidelijk stappenplan uit het Extern Projectdagboek Woonontwikkeling van de stad. Ondanks de uitdagingen van COVID-19 werd een alternatief participatietraject met buurtwandelingen en online interactie opgezet. Dit resulteerde in 127 reacties waarvan slechts één kritisch. Conclusie: de buurt omarmde het project. De reacties en vragen van de buurtbewoners werden meegenomen in het verhaal. Het zit ‘m vaak in details: dankzij deze feedbackrondes, kreeg ook een imposante lindenboom eenzelfde bescherming als de grote kastanjeboom.

index
BLAUWGROEN ENGAGEMENT

De voormalige speelplaatsen werden omgevormd tot groene water absorberende plekken in het project. Dit samen met het behoud van de oude bomen – met als pronkstuk de majestueuze kastanjeboom - dragen bij tot een blauwgroene woonomgeving. Duurzaamheid wordt ingebouwd op elk niveau. Het ontwerp gaat uit van een integraal waterbeleid waarbij al het water op de site gehouden wordt door middel van infiltratie en buffering. De Gaanderij is als nieuwe woonwijk nauw verweven met de omringende buurt en biedt naast publieke doorgangen ook groene ademruimte. De centrale buitenruimte met pleinen en doorgangen zal permanent worden beheerd als openbaar domein, wat de groene identiteit nog versterkt.

De Gaanderij gebouw FoyerDe Gaanderij Herentals Aula en Kastanjeplein
index
ENERGIE

De wooneenheden worden verwarmd én gekoeld via een warmtenet op basis van geothermie. Lees: een Koude-Warmte Opslag installatie (KWO) voorziet de wooneenheden van duurzame energie vanuit de bodem. Innovatie, efficiëntie en historisch wonen gaan hier perfect hand in hand.

index
CIRCULARITEIT

De oorspronkelijke ruimtelijke structuur van de school wordt geherdefinieerd, maar in grote mate ook behouden. Op die manier minimaliseren we de nood aan nieuw materialen door deze bestaande structuren een nieuw leven te geven. Uiteraard gekoppeld aan diverse nieuwe, duurzame elementen.

Blog
Nieuwbouw en geothermie: een winnende combinatie!
Op zoek naar een duurzame woning? Dan is energie-efficiëntie cruciaal. Met name de keuze van het verwarmings- en koelsysteem, is hierbij uiterst belangrijk.
Nieuws
Succesvolle opendeurdag De Gaanderij Herentals
De Gaanderij kent verschillende gebouwen waar je in alle rust kan vertoeven. Doordat alle gebouwen hun unieke - en soms zelfs historische - karakteristieken hebben, omarmen ze elk een eigen identiteit.
Nieuws
Overgangsmaatregel btw-tarief van 6%*
Tot en met eind 2024 geldt er een tijdelijk btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van een privéwoning in heel België.
Klik om de kaart te activeren
51.181378063830756
4.8363911827324735
De Gaanderj

Herentals

IN DE KIJKER

De Gaanderij Herentals interieurbeeldDe Gaanderij terrasbeeld gebouw De KapelDe Gaanderij Herentals De KapelDe Gaanderij gebouw CorridorDe Gaanderij Herentals vanuit BegijnhofDe Gaanderij interieurbeeld CorridorDe Gaanderij sfeerbeeld Aula en tuinDe Gaanderij gebouw Entrée en Magnolia
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zie jij jezelf al wonen op deze historische plek in Herentals?

Maak een afspraak
De Gaanderij gebouw Aula

Alles uitgebreid lezen?
Download de brochure!

Door je contactgegevens achter te laten en op ‘verzenden’ te drukken, geef je toestemming dat we je mogen contacteren over onze producten en diensten. Hiermee stem je in met onze privacyverklaring. Je kan je op elk moment afmelden. Meer informatie over hoe we ons inzetten om je privacy te beschermen kan je ook vinden in onze privacyverklaring.
Bedankt voor je interesse! We sturen je de brochure via e-mail.
Error