Nieuwbouw en geothermie: een winnende combinatie!

4/4/2024
28/3/2024
Anouk Van Bavel

Op zoek naar een duurzame woning? Dan is energie-efficiëntie cruciaal. Met name de keuze van het verwarmings- en koelsysteem, is hierbij uiterst belangrijk. Steeds vaker claimen geothermische warmtepompen hun rechtmatige positie als meest rendabele optie. Deze moderne techniek vind je voornamelijk in nieuwbouwprojecten.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Geothermie in nieuwbouw: broodnodige efficiëntie-versneller

Het is genoegzaam bekend dat nieuwbouwhuizen doorgaans een pak energiezuiniger zijn dan gerenoveerde woningen. Bouwtechnieken en materialen worden steeds geavanceerder en de meerwaarde om al vanaf de ontwerpfase duurzame keuzes te maken is groot. De opkomst van geothermie tilt deze energie-efficiëntie naar een nog hoger niveau. Dat is meer dan welkom, want met de groeiende uitdagingen rond leefbaarheid, budget en duurzaamheidhalen we maar best het onderste uit de kan, toch?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Winst voor planeet én portemonnee

Geothermische warmtepompen maken slim gebruik van de constante temperatuur in de bodem (daar heerst in Vlaanderen een constante temperatuur tussen de 10 en 20° C). Dit resulteert in een uitzonderlijk hoge Coëfficiënt of Performance (COP) van ongeveer 5. Zo’n Coëfficiënt of Performance (COP) is een eenvoudige maatstaf voor de efficiëntie van een warmtepomp. Een hogere COP betekent meer warmte of koeling per eenheid energie, wat resulteert in lagere kosten voor jou als eindgebruiker. De besparingen op energiekosten en een verminderde impact op het milieu zijn met dit hoge rendement een evidentie.

Een ander voordeel is dat geothermie de mogelijkheid biedt tot passieve koeling, waardoor je nog meer energie bespaart. De geothermische warmtepomp haalt dan koelte uit de bodem en het systeem leidt warmte af. De compressor is uitgeschakeld, dus enkel de circulatiepomp verbruikt energie. Dit maakt het een energiezuinige manier om jouw woning te koelen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

De spectaculaire cijfers:

Om dit alles te illustreren, maken graag de vergelijking tussen geothermische warmtepompen en een meer traditioneel systeem zoals condenserende gaswandketels in combinatie met een airco, klassiek met lucht-luchtwarmtepompen. Een airco moet de koude lucht zelf produceren, terwijl bij een geothermisch systeem de koeling vrij beschikbaar is in de bodem. Zoals verwacht komen geothermische warmtepompen hier als absolute overwinnaars uit de strijd.

Als referentie nemen we de gemiddelden voorstandaardappartementen:

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Uit de tabel blijkt dat geothermische systemen gemiddeld veel minder energie verbruiken dan klassiekere systemen: zo’n 1000 kWh/jaar voorverwarming en 80 kWh/jaar voor koeling. Ter vergelijking: gas &lucht-luchtwarmtepompen vergen 5265 kWh/jaar voor verwarming en666 kWh/jaar voor koeling.

En dan zijn er nog de kosten: in een nieuwbouwappartement brengen geothermische systemen gemiddeld slechts 400 euro/jaar inrekening voor verwarming en 32 euro/jaar voor koeling, terwijl gas &lucht-luchtwarmtepompen daarvoor respectievelijk 685 en 266 euro/jaarkosten. En dan laten we de veel zwaardere belasting voor het milieu nog buiten beschouwing.

Dat geothermie een meer dan betekenisvol verschil maakt zullen ook de bewoners in onze projecten Hof ter Dorpe (Oud-Turnhout) en De Gaanderij (Herentals) volmondig beamen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Van Roey Vastgoed: nieuwbouw-voordelen voor elke woning

Naast de beschikbaarheid van de meest moderne systemen zoals dus geothermische installaties, biedt nieuwbouw uiteraard nog vele andere tastbare voordelen. Denk maar aan betere isolatie en luchtdichtheid, efficiënte indelingen met natuurlijk licht en moderne gebouwtechnieken (ventilatie, verwarming, airco, …). Ook dit resulteert in lagere energiekosten, verbeterd comfort en een duurzamere leefomgeving. Hierdoor is nieuwbouw de meest voor de hand liggende keuze voor een maximaal comfortabele woonbeleving.

Dat alles neemt niet weg dat we met Van Roey Vastgoed ook in onze totaalrenovaties(waarbij we bewust de charme van de bestaande structuren koesteren) alle moderne bouwtechnieken, isolatiematerialen en geavanceerde systemen inzetten. Ook voor dergelijke projecten kan bijvoorbeeld geothermie een duidelijke meerwaarde bieden. Anders gezegd: in al onze ontwikkelingen, nieuwbouw én totaalrenovaties, zijn het comfort, de energie-efficiëntie en de duurzaamheid altijd op nieuwbouw-niveau!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt