DE NIEUWE DOKKEN

Schipperskaai, Gent
De Nieuwe Dokken overzichtsbeeldDe Nieuwe Dokken uitzicht FaarDe Nieuwe Dokken middenveld Faar en Dek

Bruisend leven aan het water: de metamorfose van een Gents brownfield

400-tal

wooneenheden

29.000 m²

grondoppervlakte inclusief school Melopee

De Nieuwe Dokken sfeer witte gevel
De Nieuwe Dokken gebouw BoldersDe Nieuwe Dokken uitzicht
De Nieuwe Dokken water

De Nieuwe Dokken: duurzaam wonen aan het water

In het hart van Gent, aan de historische Oude Dokken, ontvouwt zich een nieuw hoofdstuk in het stadsvernieuwingsverhaal van de Arteveldestad. Schipperskaai Development, een samenwerking tussen Van Roey Vastgoed (50%) en Caaap (50%), werd via een PPS-wedstrijd als private partner geselecteerd voor de realisatie van het private programma. Een betoverende buurt met zo'n 400 appartementen en huizen, sfeervolle parken, een schoolgebouw en kantoorruimtes rijst nu op langs de Schipperskaai. Dit is De Nieuwe Dokken, waar het moderne stadsleven, duurzaamheid en leefbaarheid harmonieus samenkomen.

Leven in De Nieuwe Dokken

Aan de waterkant ontdek je gegarandeerd een geheel nieuwe manier van leven. De idyllische ligging aan de Schipperskaai biedt je een prachtig uitzicht op het water vanuit de hele zuidwestgevel, waardoor je de avondzon volop koestert. Als bewoner stap je zo vanuit je huis de kade op, omringd door het glinsterende water. Datzelfde water wordt een verkwikkend element in je dagelijkse bestaan.

De Nieuwe Dokken middenveld Faar en DekDe Nieuwe Dokken groenzone Faar en Dek
De Nieuwe Dokken appartement Faar

Duurzaam en toekomstgericht

De Nieuwe Dokken is geen gewoon bouwproject; het is een visie op de toekomst van wonen. Hoewel het basisontwerp dateert van 2014, wordt het project nog altijd aanzien als een voorbeeldproject voor duurzame stadsontwikkeling.  We zijn toegewijd aan zorgvuldig energie- en warmtebeheer en richten ons op fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Dit project werd niet toevallig bekroond met de Klimaatprijs van de Radicale Vernieuwers van Radio 1 en Canvas. De duurzaamheidscoöperatie DuCoop levert je energie zonder dat je zelf hoeft te investeren.

TROEVEN

index
CONSENSUS & PARTICIPATIE

Ons samenwerkingsmodel draait om overleg, doorgedreven communicatie en strenge kwaliteitsbewaking. In dit project leidt een projectdirecteur de uitvoering, bijgestaan door stuurgroepen met publiek/private partners en thema-werkgroepen. Alle relevante informatie wordt gedeeld op een gebruiksvriendelijk online platform.De aantrekkingskracht van De Nieuwe Dokken is niet alleen te danken aan fysieke ingrepen van sogent & stad Gent, maar ook aan een doordacht communicatie- en participatietraject dat al in een vroeg stadium werd ingezet. DOK vzw, opgericht in 2011 door sogent, organiseerde al tot 2019 diverse activiteiten om de buurt en het bredere publiek te betrekken.Verder zal in de tweede fase van het project 'De Dokkerij', een collectieve moestuin, worden gerealiseerd. In samenwerking met Rooffood en onder begeleiding van de Stuyverij, werken we aan een participatief ontwerp voor deze tuin die niet alleen voor lokaal voedsel zal zorgen, maar ook als verbindend element fungeert tussen bewoners en de bredere buurt.

index
BLAUWGROEN ENGAGEMENT

Water definieert de woonervaring in dit project. Je leeft op het ritme van de stroom. Ook ‘achter de schermen’ werd dit project minutieus ontworpen om voldoende regenwaterrecuperatie te voorzien en verhardingen te minimaliseren. Het masterplan kenmerkt zich door de 'krukas': een netwerk van onderling verbonden groene openbare ruimtes die als aders door het hele project lopen. Deze ruimtes bieden verschillende recreatieve mogelijkheden, zoals speeltuinen, woongroenzones en wandelpromenades in een ontwerp van ontwerpbureau Pauwels. De woonparken hebben een groen karakter met minimale verharding, waardoor gebruikers ruimte hebben voor eigen invulling.

index
LEVENSKWALITEIT

De Nieuwe Dokken zet sterk in op sociale diversiteit door verschillende woningtypes en (publieke) functies te integreren. Er worden ongeveer 400 woningen gebouwd, variërend van vrije markt- tot budget- en sociale woningen. Van appartementen tot grondgebonden woningen en collectieve woonvormen zoals het cohousingproject 'Dubbeltuupe' van DENC!-studio. Dit alles wordt gecombineerd met voorzieningen zoals een kinderdagverblijf, basisschool Melopee, een wijksporthal, buurtwinkels, cafés, een restaurant en kantoren. De Nieuwe Dokken is dan ook geen ‘gewone’ buurt; het is een plek waar je gulzig het Gentse stadsleven proeft terwijl je omgeven wordt door rust. In de stadstuintjes zetten bewoners zich samen in voor een duurzamere, gezondere voedselketen. Dit is een decor waarin iedereen zich thuis voelt en het leven gevierd wordt.

De Nieuwe Dokken groenzone Faar en DekDe Nieuwe Dokken middenveld Faar en Dek
index
ENERGIE

Het volledige ontwerp is doordrenkt van integrale duurzaamheidsprincipes en werd dan ook bekroond met een indrukwekkende score van 93,7 op de duurzaamheidsmeter van Stad Gent en een BREEAM-uitmuntend accreditatieniveau voor specifieke entiteiten, zoals het gebouw ‘rode Faar.’ BREEAM is een internationaal erkende beoordelingsmethode die de duurzaamheidsprestaties van gebouwen en infrastructuur meet en beoordeelt.

De koppeling van energie, water en voedingsstoffen ingesloten kringlopen - circulair ontworpen - resulteert in aanzienlijke besparingen en minimaliseert verspilling. Alle gebouwen zijn van laag-energieniveau (vergelijkbaar met BEN) en worden verwarmd met behulp van groene warmte via een lokaal warmtenet. Bewoners krijgen de kans om coöperant te worden van Ducoop, een duurzaamheids-coöperatie, waardoor ze kunnen genieten van de voordelen van dit duurzame initiatief.

Nieuws
"De Nieuwe Dokken is een gebalanceerd geheel met een scherpe blik naar de toekomst toe, sterk en stabiel."
De Nieuwe Dokken is een gebalanceerd geheel met een scherpe blik naar de toekomst toe, sterk en stabiel. Het is een project waar je kan op blijven vertrouwen.
Nieuws
Roof Food, pionier in stadslandbouw, gaat moestuinieren op De Nieuwe Dokken
Het Noordveld op De Nieuwe Dokken is in volle aanbouw. De nieuwe gebouwen worden opgetrokken rond een centrale, collectieve moestuin waar bewoners naar hartenlust kunnen tuinieren.
Klik om de kaart te activeren
51.0646317881085
3.7370084622570645
De Nieuwe Dokken

Locatie

IN DE KIJKER

De Nieuwe Dokken Faar en Dek De Nieuwe Dokken uitzicht TournesolDe Nieuwe Dokken zuidveldDe Nieuwe Dokken appartement FaarDe Nieuwe Dokken levenskwaliteit met CUPDe Nieuwe Dokken BijouxDe Nieuwe Dokken Gent interieur badkamerDe Nieuwe Dokken Gent detail afwerking
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zie jij jezelf al uitkijken over het water en over Gent?

Ontdek De Nieuwe Dokken