be-MINE

Koolmijnlaan, Beringen
be-MINE Beringenbe-MINE Beringenbe-MINE Beringen retailpark

Industrieel erfgoed wordt prikkelende belevingssite

32ha

herbestemming industriële efgoed-mijnsite

be-MINE Beringen urban villa's
be-MINE Beringen avonturenbergbe-MINE Beringen noordgevel
be-MINE Beringen

Een kleurrijke herbestemming

be-MINE, gelegen op de mijnsite van Beringen, herbergt een imposant stukje geschiedenis. Dit uitgestrekte complex van 100.000 m² is niet alleen het grootste industriële erfgoed in Vlaanderen, het is een unicum in heel Europa. Zelden bleven de industriële structuren, het kloppende hart van de mijn zeg maar, zo mooi bewaard. Na de sluiting van de mijnen in de jaren ‘80 raakte deze historische plek stilaan in verval. Dat kon de stad Beringen niet laten gebeuren! Ze besloten om de site om te vormen tot een hedendaags woon- en recreatieproject. Het masterplan omvat nu een erg veelzijdige herbestemming dat dit historische mijnterrein van 32 hectaren alle eer aandoet!

Buurtontwikkeling op grote schaal

be-MINE groeit uit tot een prikkelende omgeving waar leefbaarheid in al z’n vormen wordt gevierd. Als expert in buurt- en belevingsontwikkeling werd ook Van Roey Vastgoed onder de arm genomen om onder meer de beleving mee vorm te geven. Een eigentijdse buurt weerspiegelt de hele samenleving. Naast de nu al aanwezige retail, horeca, het zwembad en de sportberg zal de komende jaren ook de woonbeleving hier alleen nog maar groeien… en niet alleen in oppervlakte!

be-MINE Beringen urban villa'sWonen op be-MINE Beringen

TROEVEN

index
BLAUWGROEN ENGAGEMENT
be-MINE Beringen illustratief beeld

be-MINE koestert de natuur als een integraal onderdeel van het project. De site grenst aan twee terrils, waarvan één is omgevormd tot ‘de Avonturenberg’ en de andere is getransformeerd tot een uitgestrekt groengebied. Er is de afgelopen jaren al sterk ingezet op ontharding, waterbuffering en het herstellen van streekeigen vegetatie (die het goed doet op de specifieke schrale mijngronden). Dit groen fungeert als een verbindend element tussen de imposante architectuur, het omringende landschap en de bewoners/bezoekers.
Maar be-MINE mikt nog hoger. Het be-NATURE project trekt de natuur naar binnen. De voormalige kolenwasserijen 1 en 3 worden omgetoverd tot een heus belevingscentrum. Een unieke trap neemt je mee tussen de historische machines én het groen tot het hoogste punt van de site, waar je geniet van het adembenemende panorama.

index
CIRCULARITEIT

De essentie van be-MINE blijft natuurlijk de transformatie van de historische mijngebouwen tot multifunctionele ruimtes. Deze indrukwekkende structuren, met hun karakteristieke architectuur, huisvesten nu een scala aan nieuwe activiteiten en functies. Vanzelfsprekend blijven vele karakteristieke elementen behouden als blijvende herinnering. Het voormalige mijngebouw wordt een imposant bezoekers- en erfgoedmuseum, het hoofdgebouw wordt omgevormd tot kantoorruimtes, de elektriciteitscentrale verandert in een evenementenlocatie, de ophaalgebouwen worden horecagelegenheden en in de vroegere ‘indikkers’ komt nu een duikcentrum. Ook de ‘sociale’ gebouwen krijgen een nieuw leven als woningen. Structuren en materialen worden dus intensief hergebruikt. Dit circulaire denken toont aan hoe we in be-MINE het respect voor het verleden koppelen aan een duurzame visie op de toekomst.

Nieuws
Vastgoedtrend in 2024: Koopmarkt krimpt, huurmarkt groeit, rendement klimt
De vastgoedmarkt in Vlaanderen kent een opvallende trend: een groeiend aantal Belgen kiest niet langer om eigenaar te worden van een woning, maar om te huren. In dit artikel analyseren we deze trend en leggen we uit wat dit betekent voor jou als potentiële huiseigenaar.
Blog
De 5 meest gestelde vragen tijdens je eerste gesprek met Van Roey Vastgoed
Benieuwd naar de 5 meest gestelde vragen tijdens een eerste gesprek met Van Roey Vastgoed? Lees ze hier.
Blog
Wat is de appartementswet?
Goede afspraken maken goede buren. Zeker in een appartementsgebouw, waarbij je samen onder één dak woont, is dit essentieel. Als je een appartement koopt, bezit je niet enkel je eigen ruimte maar ook een stukje van de trappenhal, lift en tuin. Over deze gemeenschappelijke delen moet je samen met de andere mede-eigenaars beslissingen nemen.
Klik om de kaart te activeren
51.06712455886563
5.224206705987287
be-MINE

Beringen

IN DE KIJKER

be-MINE Beringenbe-MINE Beringen Sportoasebe-MINE Beringen retailbe-MINE Beringen wandelenbe-MINE Beringenbe-MINE Beringenbe-MINE Beringen Sportoasebe-MINE Beringen luchtbeeld
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.