Vlaming bouwt steeds minder zelf zijn woning

17/1/2024
30/1/2020
Anouk Van Bavel

Vlamingen zijn geboren met een baksteen in de maag. Een oud gezegde. Maar is dat vandaag nog steeds waar? Of is er een ommekeer aan de gang. De cijfers tonen alleszins aan dat de gemiddelde Vlaming er steeds minder voor kiest een eigen woning te bouwen.

Toch daalde het totale aantal bouwaanvragen niet de voorbije jaren. Dat is opmerkelijk wanneer je ziet wie die bouwaanvragen indient. Er is namelijk een evolutie aan de gang. De hoeveelheid aanvragen door particulieren daalde met een derde sinds 2009. Tegelijkertijd doen vennootschappen - vooral projectontwikkelaars - het beter. Hun aandeel in het aantal bouwaanvragen wordt alsmaar groter.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zelf bouwen? Een groeiende uitdaging.

De kostprijs om te bouwen zit in stijgende lijn. Voor Jan Modaal is het steeds minder voordelig om een eigen woning te bouwen. Daar bovenop wordt het nog complexer ook: er zijn steeds strengere duurzaamheidsnormen om rekening mee te houden. Wat maakt dat zelf bouwen ook technisch gezien een grotere uitdaging wordt.

Dat verklaart waarom er een steeds grotere vraag is naar appartementen. Er zijn dan ook drie grote tendensen die deze vraag in de hand werken.

  1. Een steeds groeiende groep alleenstaanden, die financieel minder sterk staat dan bijvoorbeeld gezinnen met 2 inkomens.
  2. De vergrijzing: er is een steeds oudere doelgroep die in hun woning voortaan een douche boven een bad verkiezen en bijvoorbeeld geen trappen meer willen
  3. De grote trek richting de stad. Met als gevolg een groeiende vraag naar woningen in gebieden die sowieso al dicht bebouwd zijn.

Dat maakt dat mensen andere criteria hanteren wanneer ze vandaag een woning kiezen. Vaak beantwoordt een nieuw appartement aan veel van die eisen. En daardoor is meestappen in een project vaak een slimmere keuze dan zelf bouwen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Waarom kiezen voor een woning in een nieuwbouwproject vaak interessanter is?

Vooral appartementen winnen steeds meer aan populariteit. Ze bieden dan ook heel concreet enkele grote voordelen aan. Waarom wil jij in een nieuw appartement wonen? We lijsten het voor je op.

  • Het is voordeliger dan zelf bouwen.
  • Je hebt meestal alles in de buurt. Bouwprojecten zijn vaak georganiseerd met winkels, pleintjes, kantoren en uiteraard… Jouw woning.
  • Je woont in of vlakbij de stad: woon-werkverkeer loopt dus vlotter.
  • Jij trekt je niets meer aan van de alsmaar strengere duurzaamheidsnormen. Die zorg is nu voor de projectontwikkelaar.

Zo’n woning staat dus voor een groot gemak op een goede locatie tegen een voordelige prijs. Allemaal criteria die heel wat huiszoekers op hun lijstje hebben staan.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meestappen in een project: populairder dan ooit

Sinds 2020 hanteren mensen andere criteria bij het zoeken naar een nieuwe thuis. Zo is het gemak een grote motivator. De steeds meer ingewikkelde duurzaamheidsnormen maken van bouwen een moeilijk proces. Gelukkig heb je hier geen last van wanneer je je intrek neemt in een nieuw appartement.

De grote trek richting de stad speelt ook een grote rol. Mensen willen in of dichtbij steden wonen. Nieuwbouwprojecten hebben wel vaker een fantastische locatie: in of vlak naast de stad.

Ten laatste is er het financiële plaatje. Bouwen is een kostelijke zaak, zeker wanneer je de kosten niet kunt delen met iemand anders. Een appartement in een nieuwbouwproject is vaak de ideale oplossing: het comfort van een nieuwe woning met een lagere kost.

Dat alles maakt dat nieuwbouwappartementen de laatste jaren aan populariteit gewonnen hebben. Steeds meer mensen vinden hier hun thuis. Benieuwd naar hoe het leven in zo’n project z’n gangetje gaat?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt