De 5 voordelen van een BEN-woning

17/1/2024
19/1/2021
Anouk Van Bavel

Bijna-energieneutrale woningen zijn tegenwoordig de norm voor nieuwbouw in Vlaanderen. De Europese EPBD-richtlijn legt deze strenge, energiezuinige principes sindsdien op aan élk nieuwbouwproject. En dat is goed nieuws. Niet enkel voor het milieu maar ook voor jouw energiefactuur. Bovendien kan je beroep doen op heel wat financiële steunmaatregelen om zelf eigenaar te worden van zo’n energiezuinig bouwpareltje. Nog niet overtuigd? Hieronder geven we jou 5 ‘steengoede’ redenen om voor een BEN-woning te kiezen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is een BEN-woning precies?

Vooraleer we de voordelen van een energiezuinige woning op een rijtje zetten, lichten we best eerst even toe wat BEN precies betekent en aan welke vereisten moet voldaan worden om van een BEN-appartement of BEN-woning te mogen spreken.

Betekenis

De afkorting BEN staat voor bijna-energieneutraal. BEN-woningen verbruiken slechts een minimale hoeveelheid energie voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Een deel van deze primaire energiebehoefte is afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals bijvoorbeeld een zonneboiler en zonnepanelen. Op die manier kan de woning bijna volledig in haar eigen verbruik voorzien.

Vereisten

Het Vlaams Energieagentschap heeft een lijst gemaakt van alle eisen waaraan een BEN-woning of BEN-appartement moet voldoen. Zo dient je woning een E-peil (het zogenaamde energieprestatiepeil) te scoren van E30 of lager. Om een dergelijk E-peil te realiseren is het belangrijk om warmte - en ventilatieverlies te beperken. Daarnaast is het essentieel om de energie uit hernieuwbare bronnen (zoals diegenen die we aanhaalden in bovenstaande alinea) optimaal te benutten. Maar wist je dat er sinds 2018 een nieuwe maatstaf voor de BEN-woning is bijgekomen? Het S-peil of schildpeil. Die parameter drukt de energie-efficiëntie van de bouwschil uit, zoals de buitenmuren, het dak en de vloer. Hoe lager het S-peil, hoe minder warmte een woning verliest. Terwijl dat vorig jaar nog werd vastgesteld op 31, dient een BEN-woning vanaf dit jaar een waarde van 28 of lager te hebben.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Maar what’s in it for me? De 5 voordelen van een BEN-woning.

Krijg jij het al warm bij het lezen van al die strenge regels en de wetgeving die almaar verder wordt aangescherpt? Bij Van Roey Vastgoed hoef je hier gelukkig niet zelf mee bezig te zijn. Wij bouwen immers een duurzame droomwoning voor jou. Eentje die volledig beantwoordt aan alle opgelegde energienormen. Bovendien profiteer je met een BEN-woning ook van heel wat voordelen. Check hieronder de 5 meest doorslaggevende redenen om te kiezen voor een BEN-woning.

 1. Je bindt de strijd aan met je energiefactuur
  Het spreekt voor zich dat een energiezuinige woning een positief effect heeft op je energiefactuur. Een BEN-woning kan zichzelf deels voorzien van energie op een ecologische manier. Dit betekent dat de geproduceerde, groene energie kan gebruikt worden voor het opwekken van elektriciteit, productie van warm water of verwarming. Door de goede isolatie en luchtdichtheid heb je bovendien minder energie nodig om te verwarmen. Zo draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu maar betaal je een pak minder aan energierekeningen.
 2. Je pakt potentiële geluidsoverlast aan en krijgt betere luchtkwaliteit
  De strenge isolatienormen houden een BEN-woning niet enkel warm of koel. Ze zorgen ook voor stilte in huis. Mogelijk buren- of straatlawaai wordt namelijk gedempt door de muren, vloer en plafond degelijk te isoleren. En ook de akoestiek binnenin wordt op die manier aanzienlijk verbeterd. Daarnaast resulteert het ingebouwde ventilatiesysteem van een BEN-woning in continue verse, gefilterde lucht. De luchtkwaliteit in je woning gaat er dus ook op vooruit.
 3. Je doet een toekomstgerichte investering
  Aangezien energieneutraal bouwen de norm is en de reglementering hierrond almaar strenger wordt, is de aankoop van een BEN-woning sowieso een slimme investering. De kans is reëel dat energiezuinige woningen in de toekomst nog meer zullen stijgen in marktwaarde. Hierdoor verdien je, samen met de lagere energiekosten, een deel van de initiële investering terug op langere termijn.
 4. Je ontvangt korting op onroerende voorheffing
  Wie een BEN-woning koopt, maakt kans op een korting op de onroerende voorheffing. Mits je voldoet aan een aantal voorwaarden gaat dat over een korting van 50 tot wel 100% op de onroerende voorheffing en dat gedurende een periode van 5 jaar. Benieuwd of jij kan genieten van deze korting? Dan hangt alles af van het jaar waarin de bouwaanvraag ingediend is en welk E-peil jouw woning zal hebben.
 5. Je komt in aanmerking voor een aantrekkelijk krediet
  Verschillende banken bieden tal van voordelen als je kiest voor een BEN-woning. Zo bieden heel wat financiële instanties een BEN-krediet aan, waardoor je kan genieten van een lagere rente in de vorm van voorwaardelijke korting op de intrestvoet.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt