Toekomstige bewoners Philippe Dierckx en Marilou Gijsbers kijken uit naar het nieuwe Hof ter Dorpe in Oud-Turnhout

6/2/2024
20/2/2023
Anouk Van Bavel

Philippe Dierckx woont al heel zijn leven in Oud-Turnhout. Als echte local voelt hij zich hier helemaal thuis en kent hij de buurt als geen ander. Er is volgens hem dan ook niemand die al zo lang aan het dorpsplein woont als hij. De vrouw van Philippe, Marilou Gijsbers, is uitgeweken van Zwaneven naar Oud-Turnhout. De natuur en de rustige omgeving voelen voor Marilou als thuiskomen. En dat de winkels hier op wandelafstand zijn, is zeker mooi meegenomen.

We zitten samen met Philippe, Marilou en hun buurman Adriaan Martens. “Ik ben de overbuur geweest, de buurman, nu ben ik de achterbuur en binnenkort weer overbuur!”, lacht hij. Adriaan is de liefde gevolgd, en woont nu al 37 jaar lang in het hartje van Oud-Turnhout. Oorspronkelijk is hij van Hoogstraten, waar hij nog af en toe eens op bezoek gaat. “En dat is gemakkelijk, want het openbaar vervoer is hier fantastisch. We zijn verwend als het aankomt op vlotte verbindingen met de bus.

“Ik ben mijn hart verloren aan Oud-Turnhout. Ik zou echt nergens anders meer kunnen wonen”, knikt Adriaan. “We hebben alles wat we nodig hebben binnen handbereik. Er zijn niet alleen veel winkels, sinds kort zijn er allerlei handige diensten in de buurt, zoals een tandarts en een opticien.”

De afgelopen jaren hebben de Oud-Turnhoutenaren niet stilgezeten. Vroeger was de omgeving zeer landelijk en vrij afgelegen, maar nu kan je de rust opzoeken zonder in te boeten aan je comfort. Dat merkt ook Adriaan op: “Vroeger kende iedereen Oud-Turnhout als een boerendorp, maar dat is zeker niet meer het geval.”

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hof ter Dorpe

Philippe en Marilou dromen al jarenlang van een woonproject op het stuk grond achter hun eigen woning. In 2022 zijn de werken gestart, en sindsdien kan de buurt uitkijken naar een uitbreiding binnen Oud-Turnhout: Hof ter Dorpe.

Bij aanvang van het project waren de buren wat bezorgd. Ze vroegen zich af of de nieuwe appartementen en woningen voor verkeersoverlast of andere hinder zouden zorgen. Ondertussen is de omgeving goed geïnformeerd en zijn de gemoederen bedaard. “Het is sowieso spannend voor de buren wanneer er vlakbij een nieuwe ontwikkeling wordt opgezet, maar gelukkig wordt het project nu zeer goed onthaald door iedereen.”

Adriaan: “Zeker! De groene doorsteek is voor de buren een zeer welkom idee. Het groen wordt bewaard en is deels toegankelijk voor iedereen in de omgeving. Dat het groen naar binnen wordt gehaald en niet wordt verbannen, is een enorme troef voor de buurt.”

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Het ontwerp

Door de eerste coronagolven werd de start van het project genoodzaakt uitgesteld. Dat gaf Van Roey Vastgoed wat meer tijd om na te denken over het ontwerp van Hof ter Dorpe en de gang van zaken.

Marilou: “Door corona is iedereen gaan inzien dat wat extra ruimte in de persoonlijke sfeer heel veel meer comfort kan bieden. En dat geldt al zeker voor buitenruimte. Van Roey Vastgoed heeft die nood aan meer ruimte mooi in rekening genomen bij het ontwerpen van Hof ter Dorpe. De terrassen zijn toen groter gemaakt en er is een nieuw concept getekend, waar we zeer blij mee zijn. Het is een enorme meerwaarde dat er meer zonlicht binnenkomt dankzij de grote ramen en het ruime terras. Er is bovendien ook plaats gemaakt voor veel meer divers groen: er komen ook een aantal bomen te staan, niet alleen gras en lage begroeiing.”

Marilou: “Hof ter Dorpe wordt gebouwd in een binnengebied dat je niet direct kan zien vanaf de straat, maar je ziet wel dat daar nieuwe appartementen komen te staan. Er komen 40 appartementen en 4 woningen in totaal. Tijdens de bouwfase is het voor buitenstaanders moeilijk in te schatten hoe het eindresultaat er zal uitzien. Door de heldere communicatie en de visualisaties is het ondertussen duidelijk hoe Hof ter Dorpe er finaal zal uitzien, met al het groen en het doorwaadbare pad. Dat zorgt voor een hartelijke sfeer in de buurt en een fijn gevoel van samenwerken.”

Adriaan: “Wij zijn als buurt zeer tevreden met hoe het project verloopt. We voelen dat we gehoord worden. Er wordt zeer fatsoenlijk gewerkt, met respect voor de buurt. De verwachte verkeershinder werd vermeden door te kijken naar waar de scholen zijn en waar het meeste passage is. Dat betekent veel voor ons. We kijken al uit naar onze nieuwe buren!”

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek Hof ter Dorpe