3 redenen om te investeren in een nieuwbouwappartement

17/1/2024
31/3/2021
Anouk Van Bavel

Investeren in vastgoed is een slim alternatief voor het verlieslatend spaarboekje. Je haalt inkomsten uit verhuur en bovendien behoudt vastgoed zijn waarde op lange termijn. Dit maakt het tot een risicovrije belegging. Twijfel je echter nog tussen nieuwbouw of bestaand vastgoed? Als je op veilig wil spelen, dan zet je je geld best in op nieuwbouw. Van Roey Vastgoed legt uit waarom een nieuwbouwappartement de voorkeur verdient. Ontdek hieronder 3 doorslaggevende argumenten.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

1. Bescherming door de wet Breyne

Wist je dat je als koper van nieuwbouw recht hebt op een uitgebreide bescherming? De wet Breyne of de zogenaamde woningbouwwet biedt je als toekomstig eigenaar van een nieuwbouwappartement tal van garanties op korte en langere termijn. Zo ben je maar liefst 10 jaar gedekt voor ernstige gebreken die de stevigheid van het gebouw in gevaar brengt (of kan brengen).

Merk je na aankoop van een bestaande woning of appartement dat er scheuren ontstaan in de gevel? Jammer, maar ernstige constructiefouten kan je in dit geval op niets of niemand verhalen. De kosten moet je zelf ophoesten en kunnen bovendien hoog oplopen. Ook bij verborgen verbreken, heb je geen voet om op te staan.

Het tegendeel geldt voor nieuwbouw. Door de wet Breyne gebeurt de oplevering van je nieuwbouw verplicht in twee fases: de voorlopige en de definitieve. En aangezien de definitieve oplevering minstens één jaar na de voorlopige oplevering plaats vindt, heb je nog ruimschoots de tijd om mogelijke problemen in kaart te brengen. Verborgen gebreken kunnen binnen deze termijn dus kosteloos verholpen worden.

Ook op kortere termijn geniet je bij aankoop van een nieuwbouwappartement over tal van voordelen dankzij de wet Breyne. Zo krijg je op voorhand volledige transparantie over de totale kostprijs van het nieuwbouwproject. De bouwpromotor of aannemer mag dus niet zomaar op de proppen komen met extra kosten. In dit opzicht is nieuwbouw een veilige belegging.

Bestaand vastgoed is een heel ander verhaal. Hier word je vaak geconfronteerd met onvoorziene kosten en dringende renovaties waardoor je investering in veel gevallen zelfs niet meer winstgevend is. Het risico is hier aanzienlijk groter.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

2. Een hoger rendement

Omdat grote renovaties of kosten achteraf niet van toepassing zijn bij nieuwbouw, vergroot je de kans op een hoger rendement op langere termijn. Bestaand vastgoed daarentegen biedt minder inkomstengarantie.

Heel wat investeerders hopen toegevoegde waarde te creëren door een renovatie. Maar in plaats van winst te maken, loopt het vaak mis omdat renovaties langer aanslepen dan verwacht. De kosten lopen bijgevolg hoger op dan gepland waardoor de vastgoed investering soms een financiële nachtmerrie wordt. Het is dan ook erg lastig om renovatiekosten op voorhand in te schatten. Kortom, kiezen voor een bestaande woning als opbrengsteigendom is altijd een gok.

Waar je wél zekerheid over hebt, is dat je voor een nieuwbouwappartement een hogere huurprijs kan vragen dan voor een bestaand appartement. Huurders zelf hebben trouwens een voorkeur voor nieuwbouw. Zo staan een nieuwe keuken en en nieuwe badkamer hoog op hun verlanglijstje.

Daarnaast blijkt ook het vooruitzicht op weinig of geen herstellings-of onderhoudskosten gedurende de eerste jaren essentieel. Door te investeren in een nieuwbouwappartement, beperk je met andere woorden het risico op leegstand.

Bovendien krijg je nadien bij een eventuele verkoop een betere prijs voor je nieuwbouwappartement dan voor de woning of het appartement dat al een aantal jaar oud was toen je het zelf kocht.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

3. Energiezuinig vastgoed

Een lage energiefactuur klinkt goed in de oren van potentiële huurders. Maar met energiezuinig vastgoed bespaar je jezelf als investeerder ook heel wat kopzorgen. De overheid legt immers almaar strengere energie-eisen op. Gelukkig weet je met nieuwbouw zeker dat je investeringseigendom beantwoordt aan de huidige (en toekomstige!) energienormen. Kortom, een nieuwbouwappartement is altijd conform de wetgeving en biedt je de nodige zekerheid.

Zo is sinds begin 2021 het befaamde bijna-energieneutraal (BEN) bouwconcept de norm geworden voor nieuwbouw in Vlaanderen. Eén van de vereisten van een BEN-woning is het scoren van een E-peil van E30 of lager.

Om een dergelijk energieprestatiepeil te behalen, zijn hoogwaardige isolatie en hernieuwbare bronnen zoals een zonneboiler, zonnepanelen en warmtepomp essentieel. Bij bestaand vastgoed daarentegen krijg je vaak te maken met gebrekkige isolatie en afwezigheid van duurzame energiebronnen. Renoveren om te voldoen aan de energienormen is een optie, maar opnieuw: de kostprijs kan hoog oplopen!

De wettelijke garanties via de wet Breyne, het hoger rendement en de energiezuinige maatregelen maken nieuwbouw tot de meest slimme vastgoedinvestering. Heb je interesse in een nieuwbouwappartement als investering?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt