Nieuwbouw kopen zonder risico’s dankzij de wet Breyne

17/1/2024
1/3/2021
Anouk Van Bavel

Slaap op je beide oren

Ben jij op zoek naar een nieuwbouwwoning? Of word jij binnenkort de trotse eigenaar van een nieuwbouw? Dan ben je waarschijnlijk in de wolken door dit fantastisch vooruitzicht. Maar tegelijkertijd maakt zo’n grote investering je vaak ook wat bezorgd. Want wat als jouw nieuwbouwproject achteraf gebreken zou vertonen? Of wat als er plots onvoorziene kosten opduiken? Gelukkig hoef jij je daar helemaal geen zorgen over te maken: dankzij de wet Breyne geniet je immers van een uitgebreide bescherming. Benieuwd wat die bescherming dan precies inhoudt en welke garanties je hebt? Ontdek het allemaal in onderstaand overzicht.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat betekent de wet Breyne?

De aankoop van een (nieuwbouw) woning is voor de meeste mensen de grootste investering van hun leven. En dat is best spannend. Dat je kan rekenen op een wettelijke bescherming via de wet Breyne, geeft je wellicht de nodige gemoedsrust. De oorspronkelijke doelstelling van deze wet was immers dat iedereen die een woning laat bouwen, een te bouwen woning koopt of een woning in aanbouw koopt, zich kan indekken voor mogelijke wanpraktijken in de bouwsector. De wet Breyne of de zogenaamde ‘woningbouwwet’ biedt sinds 1971 belangrijke garanties voor alle kandidaat-bouwers en kandidaat-kopers in België. Maar let wel dat de maatregelen enkel gelden als er sprake is van een aannemingscontract voor bouwwerkzaamheden, een verkoop op plan of een sleutel-op-de-deurcontract. Bovendien moeten alle werkzaamheden worden verricht door 1 aannemer of promotor. Van zodra bepaalde aspecten van je nieuwbouwproject worden toevertrouwd aan andere aannemers is de wet dus niet meer van toepassing.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Welke garanties biedt de wet Breyne?

  1. Volledige informatie in contract
    Elementen zoals totaalprijs, betalingsformaliteiten, termijnen en eventuele vergoedingen staan duidelijk vermeld in het contract. De informatie is volledig en transparant.
  2. Totaalprijs vooraf vastgelegd
    Je weet perfect op voorhand hoeveel het nieuwbouwproject jou uiteindelijk zal kosten. Deze vooraf bepaalde kostprijs kan slechts onder bepaalde voorwaarden herzien worden (zie prijsherzieningsclausule in contract).
  3. Beperkt voorschot
    Het gevraagde voorschot mag maximaal 5% van de totaalprijs voor de nieuwbouw woning bedragen. De aannemer of bouwpromotor mag geen betaling eisen vooraleer de overeenkomst is gesloten.
  4. Enkel betalen voor werken die al uitgevoerd zijn
    Je nieuwbouw woning kopen doe je op afbetaling maar deze periodieke aflossingen mogen nooit hoger liggen dan de waarde van de verrichte werken. Je hoeft dus nooit te betalen voor werken die nog niet werden uitgevoerd.
  5. Bescherming tegen faillissement
    Aangezien de bouwpromotor verplicht is om een voltooiingswaarborg af te sluiten, ben je als koper zeker dat jouw nieuwbouw volledig wordt afgewerkt. Je bent dus ook beschermd tegen een eventueel faillissement van de projectontwikkelaar. De voltooiingswaarborg houdt immers in dat een bank of financiële instelling borg staat voor de bouwpromotor tegenover de koper. De bank zal met andere woorden de verplichtingen van de projectontwikkelaar moeten nakomen wanneer die hier zelf niet meer aan kan voldoen (bijvoorbeeld bij een faillissement). De bank zorgt dan voor de nodige financiële middelen om alle resterende werken te finaliseren. Dien je nog een aantal schijven af te betalen voor je woning? Die afbetaling zal vanaf dan verlopen via de bank, en dit – net zoals voorheen - naarmate de werken aan je nieuwbouw vorderen.
  6. Voldoende tijd om mogelijke gebreken vast te stellen
    De oplevering van je nieuwbouw gebeurt altijd in twee fases: de voorlopige en de definitieve. Aangezien de definitieve oplevering minstens één jaar na de voorlopige oplevering plaats vindt, maakt dat je nog ruim de tijd hebt om mogelijke verborgen gebreken in kaart te brengen.
  7. Bouwpromotor 10 jaar aansprakelijk
    Bovendien is de aannemer, bouwpromotor, de sleutel-op-deur firma of de verkoper maar liefst 10 jaar aansprakelijk voor alle gebreken die de stabiliteit of de stevigheid van jouw nieuwbouw appartement of woning in gevaar kan brengen.

Kort samengevat heb jij dankzij de wet Breyne garantie op volledige, correcte informatie van je bouwpromotor én je hoeft niet te vrezen dat jouw toekomstige droomwoning een (financiële) nachtmerrie wordt. Hoog tijd dus om zorgeloos te genieten van de bouw van jouw nieuwbouwproject.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt