Met welke gemeenschappelijke kosten moet je rekening houden bij de aankoop van een nieuwbouwappartement?

17/1/2024
18/11/2021
Anouk Van Bavel

Wanneer je een nieuwbouwappartement koopt, denk je in eerste instantie aan de kosten van de aankoop en afwerking. Maar van zodra je eigenaar bent, betaal je ook terugkerende gemeenschappelijke kosten. Als je niet voor verrassingen wil komen te staan, dan is het dus belangrijk om deze op voorhand in kaart te brengen. Hieronder vind je alvast een overzicht van wat gemeenschappelijke kosten precies inhouden.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat zijn gemeenschappelijke kosten?

Gemeenschappelijke kosten zijn kosten die verband houden met de gemene delen van het gebouw.

  1. Onderhoudskosten voor de lift en
  2. Onderhoudskosten voor de gemeenschappelijke tuin maar ook
  3. Kosten voor het poetsen van de inkomhal en trappen.
  4. De nutsvoorzieningen in de gemene delen (gas en elektriciteit)
  5. Werkingskosten van de syndicus
  6. Kosten voor herstellingen aan het gebouw.

Wanneer je appartementsblok vijf jaar geleden gebouwd werd (of eerder), dan ben je sinds 2019 trouwens verplicht om samen met de andere mede-eigenaars een reservefonds op te bouwen. Dit is een spaarpot om grote herstellings- of renovatiewerken aan het gebouw voor te financieren.

Het waarborgfonds daarentegen geldt zowel voor nieuwbouw als voor bestaand vastgoed. Hierbij wordt aan elke eigenaar eenmalig een budget opgevraagd om te vermijden dat de syndicus in de loop van het werkjaar zonder geld komt te zitten. Het is bedoeld om piekmomenten (zoals facturen voor de brandverzekering, blokpolis en liftonderhoud) op de rekening op te vangen. Deze buffer blijft altijd op jouw naam staan en wordt terug uitgekeerd als je je appartement weer verkoopt.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hoeveel bedragen de gemeenschappelijke kosten?

Benieuwd welke gemeenschappelijke kosten er nu precies verbonden zijn aan het gebouw waar jij graag wil wonen? Raadpleeg dan zeker het reglement van mede-eigendom. Alles omtrent de verdeling van de eigendom, het onderhoud en de heropbouw en instandhouding van het gebouw staat beschreven in dit document.

Bij bestaand vastgoed kan je ook via de syndicus en de algemene vergaderingen zicht krijgen op de gemeenschappelijke kosten. Dit bedrag kan erg verschillen en is vooral afhankelijk van het soort gebouw. In oudere gebouwen liggen de maandelijkse kosten vaak hoger omdat er meer herstellingen en renovaties nodig zijn. Bovendien zijn nieuwbouwprojecten meestal energiezuiniger waardoor bewoners er minder betalen voor gas en elektriciteit (zowel voor het verbruik in hun eigen nieuwbouwappartement als voor de gemeenschappelijke delen).

Stel dat je echter kiest voor een zeer luxueus nieuwbouwappartement met grote tuin of zelfs een zwembad in het gebouw, dan is het ook logisch dat dit meer onderhoudskosten met zich meebrengt dan een gebouw waar dit niet aanwezig is. Het is dus belangrijk om op voorhand na te gaan hoeveel de gemeenschappelijke kosten zouden bedragen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is jouw aandeel in de gemeenschappelijke kosten?

De gemeenschappelijke kosten worden bepaald door de oppervlakte van de gemeenschappelijke delen, het aantal wooneenheden maar ook de staat en het bouwjaar van het gebouw. Maar hoe worden deze kosten nu precies verdeeld over de verschillende eigenaars? En welk bedrag ga je dus zelf maandelijks moeten betalen?

Meestal worden de gemeenschappelijke kosten berekend in functie van het aandeel dat het individuele appartement heeft in de gemene delen binnen het gebouw. Hoe groter en waardevoller je appartement is, hoe hoger je bijdrage zal zijn. Zo ga je als eigenaar van een penthouse met drie slaapkamers wellicht meer moeten bijdragen dan wanneer je een appartement met één slaapkamer hebt.

Met een nieuwbouwappartement op het gelijkvloers is het trouwens ook mogelijk dat je minder moet betalen voor de kosten van de lift. Om te weten hoe dit precies geregeld is in het gebouw waar jij zou willen wonen, bekijk je best op voorhand het reglement van mede-eigendom.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt