4 redenen om te kiezen voor een nieuwbouwappartement in plaats van een bestaande woning

17/1/2024
10/3/2021
Anouk Van Bavel

4 redenen om te kiezen voor een nieuwbouwappartement

Een nieuwbouwappartement kopen of een bestaand appartement renoveren? Het is een vraag die vaak wordt gesteld wanneer men op zoek gaat naar een nieuwe woonst. Hoewel elke woning zijn voor- en nadelen heeft, zijn wij er bij Van Roey Vastgoed van overtuigd dat nieuwbouw de beste optie is. Dit blijkt ook duidelijk uit onderstaand overzicht waarin we de 4 voordelen van een nieuwbouwappartement toelichten.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

1. Energiezuinig vastgoed

Een nieuwbouwappartement verbruikt slechts een minimale hoeveelheid energie voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Dit heeft te maken met de integratie van duurzame energiesystemen en het gebruik van de nieuwste bouwmaterialen. Sinds begin 2021 is bijna-energieneutraal bouwen (BEN) trouwens dé norm voor elk nieuwbouwproject in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat ieder nieuwbouwappartement, waarvoor dit jaar een vergunning wordt ingediend, moet beantwoorden aan tal van criteria. Eén van die zogenaamde energiezuinige vereisten is dat je een E-peil (energieprestatiepeil) van E30 of minder moet scoren. Bij een bestaand appartement ga je al ingrijpende (lees: peperdure) renovatiewerken moeten uitvoeren om die norm te halen. Vaak zijn de beoogde aanpassingen zelfs onmogelijk door de ouderdom van de woning. Dat je energiefactuur dus gunstiger zal uitpakken bij een nieuwbouwappartement, ligt voor de hand.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

2. Minder kosten

Ook de onderhoudskosten van een nieuwbouwappartement liggen aanzienlijk lager dan bij een bestaand appartement. Doordat alles nieuw gebouwd is en alle materialen nieuw zijn, zullen de onderhoudskosten lager en zijn er normaliter geen renovatiekosten op korte en middellange termijn. Zo is er bijvoorbeeld minder kans op technische defecten. Mensen denken vaak dat nieuwbouw duurder is dan een renovatieproject en dat klopt als je het énkel bekijkt op korte termijn. Maar een bestaande woning gaat immers vaak gepaard met onvoorziene gebreken en kosten. Kortom: als je het totale kostenplaatje in rekening brengt, blijkt een nieuwbouwproject een slimmere investering.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

3. Beschermd door de 10 jarige aansprakelijkheid

Maar wat als er bij een nieuwbouwproject na verloop van tijd toch ernstige gebreken zouden ontstaan? Ook dan kan je op beide oren slapen. Dankzij de 10 jarige aansprakelijkheid kan je als koper van een nieuwbouwappartement rekenen op een garantie van 10 jaar. De verkoper, architect en aannemer blijven gedurende deze periode aansprakelijk voor problemen met betrekking tot de structuur van het gebouw (gebreken die te maken hebben met de stabiliteit en waterdichtheid van het gebouw). Zo kan je ook lange tijd na aankoop zorgeloos genieten van een nieuwbouwappartement. Bij een bestaand appartement daarentegen loop je altijd het risico dat het dak plots begint te lekken of dat de verwarmingsketel het na een jaar begeeft. En dan draai je natuurlijk zelf op voor de kosten.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

4. Afwerking op maat

Ga je voor felgekleurde mozaïek tegeltjes of een strakke betonlook voor je badkamer? Een luxueuze, zwarte keuken met gouden kraanwerk of kies je voor een warme, Scandinavische mix van wit en hout? Eén van de belangrijkste voordelen van nieuwbouw is dat je veel meer vrijheid hebt in de keuze voor de afwerking op maat. Je hebt de mogelijkheid om zelf de materialen en de inrichting van je interieur te kiezen. Bij een bestaand appartement daarentegen moet je meer rekening houden met de aanwezige structuren (én beperkingen!).

Kort samengevat kunnen we stellen dat een nieuwbouwappartement overduidelijk als winnaar uit de bus komt. Je woont energiezuiniger, je hebt weinig kans op onverwachte kosten en je geniet een betere bescherming. Bovendien kan je een nieuwbouwappartement volledig naar jouw wensen laten inrichten. Hoewel de aankoopprijs van nieuwbouw hoger ligt, verdien je dit op vrij korte termijn terug door beperkte onderhoudskosten en een voordelige energiefactuur.

Vloerafwerking
Keuken afwerking
Keuken afwerking
Afwerking
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt