Hoe een nieuwbouwproject van Van Roey Vastgoed je levenskwaliteit kan opschroeven

17/1/2024
30/1/2020
Anouk Van Bavel

Bij Van Roey Vastgoed zijn we allemaal fan van Gehl Architects, een Deens architectenbureau. De ‘Creative Director’ is een Schot met de naam David Sim. Die heeft een super interessant boek uit over nieuwbouwprojecten in een stedelijke omgeving: Soft City. Ons exemplaar is al helemaal beduimeld. We kunnen ons immers maar al te goed vinden in de inzichten die hij deelt.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

'Soft City': wat wil dat nu eigenlijk zeggen?

Bij Gehl Architects hebben ze heel veel geleerd uit de projecten die ze in de loop der jaren in Kopenhagen en de rest van de wereld hebben gerealiseerd. Die projecten spreken boekdelen over wat nu wel en niet werkt voor de mensen die er daadwerkelijk wonen.

De oorspronkelijke titel van het boek was eigenlijk "The shit that works". Alleen, daar was de uitgeverij niet zo gelukkig mee. Vandaar de –iets zachtere– titel 'Soft City'. Want het boek gaat  over een zachtere aanpak van het dagelijkse leven. Een aanpak die gebaseerd is op principes en toepassingen waar mensen vooral gelukkiger van worden.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Welke straffe inzichten met betrekking tot nieuwbouwprojecten vind je in 'Soft City'?

We moeten er alles aan doen om een samenleving die alsmaar compacter wordt voor iedereen aangenaam te houden.

We weten al wel langer dat mensen schrik hebben voor verandering. Het zit in onze hersenen ingebakken. Verandering houdt immers altijd een risico in. Bijgevolg vermijden mensen van nature liever alles wat ook maar enig risico inhoudt.

De verstedelijking zorgt in dat opzicht voor onrust. We wonen met alsmaar meer mensen op dezelfde beperkte oppervlakte. En dat verandert onze manier van wonen en leven.

David Sim pleit voor wat hij 'lokaal wonen in een verstedelijkte wereld' noemt. Hij heeft het hier over het feit dat woningen verbonden moeten zijn met de omliggende buurt. Over gemeenschappelijke binnentuinen waar kinderen rustig en veilig kunnen spelen. En waar bewoners elkaar –in kamerjas, waarom niet?– tegenkomen.

Nieuwbouwprojecten vereisen een zekere gelaagdheid.

Plekken die uitsluitend één functie hebben zoals bijvoorbeeld shoppen, wonen of werken zijn te mijden. Dat maakt immers dat je je vaker moet verplaatsen.

Alles werkt veel beter voor mensen als dat allemaal door elkaar loopt. Als er bijvoorbeeld vlak bij je woning ook winkels en kantoren zijn. Als je vanuit je kantoor zo het echte leven kunt instappen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Zo moeten nieuwbouwprojecten ook een bijdrage leveren aan de maatschappij, de economie, de mobiliteit, de leefbaarheid,... Alles moet zoveel mogelijk te voet of met de fiets bereikbaar zijn. Fietsers spenderen doorgaans meer dan automobilisten: je springt immers makkelijker van je fiets dan dat je je auto geparkeerd krijgt.

De klimaatverandering is een feit. We zullen met veranderend weer moeten leren leven.

Steden zijn doorgaans beduidend warmer dan het platteland wegens veel meer verharde oppervlakten. Dat kunnen we tegengaan als we meer groen  voorzien. Op die manier vermijden we ‘Urban Heat islands’. Dat zijn plekken die zelf 's nachts niet deftig meer afkoelen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

En hoe passen wij die mooie principes concreet toe in onze eigen projecten?

Je herkent de inspiratie die we uit Soft City hebben gehaald in het volgende:

  • In onze projecten vind je steeds een groene open buitenruimte. Een plek die openstaat voor iedereen en waar je anderen in een aangename omgeving tegenkomt.
  • Niet alleen buiten maar ook binnen zijn er gedeelde ruimtes waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.
  • Wij voorzien veel groen, zowel buiten als binnen.
  • En zijn collectieve voorzieningen en diensten waarop iedereen een beroep kan doen, zoals bijvoorbeeld deelwagens en deelfietsen.
  • De buurten die wij creëren zijn gemengd. Dat wil zeggen dat alle ruimtes voor verschillende doeleinden inzetbaar zijn: winkels, restaurants, kantoren, woningen, …
  • We zien erop toe dat zoveel mogelijk binnen wandel- of fietsafstand ligt door in kernen van steden en gemeenten onze projecten te kiezen.
  • Wij vragen onze architecten in eerste instantie om ontwerpen te maken op mensenmaat. Zodat die ontwerpen bescherming, comfort en geborgenheid bieden.
  • Wij proberen kringlopen zoveel mogelijk te sluiten. Door afval te vermijden en –waar mogelijk– materialen, water en energie te hergebruiken.

Dit alles geeft aan dat ons motto ‘Rondom u’  geen loze belofte is. Wij definiëren, ontwerpen en bouwen leefomgevingen met impact, waarbij de mens centraal staat!

Ortus Wezembeek-Oppem
De Nieuwe Dokken Gent
Zwembadsite Wilsele
Hoedhaar Lokeren
Hoedhaar Lokeren
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt