Vermijd erfbelasting met vastgoed op naam van je kinderen

17/1/2024
2/7/2021
Anouk Van Bavel

Samenaankoop tweede verblijf: voordelen, nadelen en risico’s

Wil je graag een tweede verblijf om te genieten van je ‘oude’ dag of zoek je een investeringseigendom? Dan kan het verstandig zijn om dit vastgoed aan te kopen op naam van je kinderen. Zo voorkom je dat zij er later erfbelasting op moeten betalen en al je zuurverdiende centen naar de fiscus vloeien. Via samenaankoop of ‘gesplitste’ aankoop beschik jij over het vruchtgebruik terwijl de kinderen eigenaar worden van de blote eigendom. Hoe deze constructie precies in elkaar zit en welke mogelijke valkuilen er zijn, verduidelijken we in onderstaande blogpost.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Samenaankoop: wat is het en wat zijn de voordelen?

Samenaankoop of gesplitste aankoop is een techniek in successieplanning waarbij de ouders het vruchtgebruik hebben en de kinderen de blote eigendom bezitten. Als vruchtgebruiker heb je het recht om het appartement te bewonen, te verhuren en te beheren. Diegene die de blote eigendom bezitten (de kinderen) hebben de zekerheid dat bij overlijden van de vruchtgebruikers, de eigendom automatisch in volle eigendom aan hen toekomt. Het vruchtgebruik van de ouders dooft automatisch uit bij hun overlijden en zit niet in hun nalatenschap. De kinderen betalen dan ook geensuccessierechten, terwijl ze wel volle eigenaar worden van de eigendom. Een ideale constructie dus om de erfbelasting te vermijden.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Schenking zodat kinderen kunnen kopen

Maar de kinderen hebben vaak de noodzakelijke gelden niet om de blote eigendom aan te kopen. Dit wordt meestal opgelost door een schenking van de ouders aan de kinderen. Bovendien hoef je op een schenking geen belasting te betalen. Let wel dat als je binnen de drie jaar na de schenking overlijdt, je kinderen dan wél erfbelasting op het betreffende bedrag verschuldigd zijn. Een optie is om de schenking te laten registreren. Zo heb je de garantie dat het geschonken geld niet meer belast wordt wanneer je komt te overlijden. In ruil hiervoor moet je wel schenkbelasting betalen. In het Vlaamse Gewest bedraagt deze 3 % voor schenkingen in rechte lijn.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Blote eigendom kinderen heeft ook nadelen

Vermijden dat je kinderen later erfbelasting moeten betalen, maakt samenaankoop zeker het overwegen waard. Maar jammer genoeg zijn er ook een aantal risico’s en nadelen verbonden aan het kopen van vastgoed op naam van je kinderen. Als vruchtgebruiker heb je dan wel het genot van de eigendom maar bij alle belangrijke beslissingen zoals grote herstellingswerken of herverkoop moet je toestemming vragen aan je kinderen. Als mede-eigenaars is het immers logisch dat zij medezeggenschap hebben. Er kan bijvoorbeeld ook discussie ontstaan over wie opdraait voor bepaalde kosten aan het pand. Onenigheid en discussies in de familie kunnen voor heel wat problemen zorgen. Hou er ook rekening mee dat wanneer je kind schulden zou maken, er zelfs beslag kan worden gelegd op de blote eigendom. Gelukkig kan je je ook voor alle bovenstaande zaken beveiligen met behulp van professioneel advies van een notaris of fiscaal specialist.

Wil je graag meer informatie of zoek je bijvoorbeeld zelf een tweede verblijf als investeringseigendom?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt