Het belang van natuur in je buurt

17/1/2024
22/2/2021
Anouk Van Bavel

5 positieve effecten van een groene woonomgeving op je gezondheid

Wist jij dat natuur in je buurt een positieve impact heeft op je gezondheid? Tal van onderzoeken bewijzen dat wonen in het groen ervoor zorgt dat je je mentaal en fysiek beter voelt. Het ontstresst, nodigt uit tot bewegen en stimuleert sociale contacten. Bij Van Roey Vastgoed selecteren we dan ook bewust woonlocaties dichtbij de natuur en/of we implementeren zelf groene elementen in onze nieuwbouwprojecten. Nog niet helemaal overtuigd van de meerwaarde van natuur in je (toekomstige) buurt? Check dan hieronder de 5 belangrijkste positieve effecten van een groene leefomgeving op je gezondheid.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

1. Het vermindert hittestress

Ten eerst biedt de natuur in je buurt een antwoord op hittestress. De laatste jaren worden we almaar meer geconfronteerd met hittegolven. In combinatie met de toenemende verdichting in steden en dorpskernen, leidt dit vaak tot zogenaamde ‘hittestress’. Die overmaat aan warmte is voor niemand aangenaam maar voor de gezondheid van kinderen, ouderen (vooral 65-plussers), chronisch zieken en zwangeren kan het zelfs ernstige gevolgen hebben. Gelukkig kan natuur in je buurt de hitte in en rondom je woning verminderen. Omdat woonkwaliteit primeert bij Van Roey Vastgoed, zorgen wij - zelfs temidden van een stadscentrum - dat je niet inboet aan contact met de natuur. Zo kan je bij ’t Convent in Tienen genieten van voldoende schaduwrijke plekjes in de charmante, verborgen stadstuin. Ook een wandeling langs het nieuwe, groene binnenplein tot aan de mooie bomen achteraan, biedt de nodige verkoeling.

Dat je tijdens een hittegolf die mogelijkheid hebt tot een natuurbezoekje in je buurt, blijkt trouwens echt een meerwaarde. Enquêtes tonen aan dat mensen zich tijdens warme perioden comfortabeler voelen in een groene omgeving. Ook bij ons woonproject Torck in Deinze vormt de prachtige, groene binnentuin het centrum van deze prachtige site. Bovendien integreerden we er een groen dak. Op die manier dragen we bij aan isolatie, voorkomen we opwarming in de zomer én beperken we de opwarming van de wijk als geheel.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

2. Het boost je (mentale) gezondheid

Een Amerikaanse onderzoek levert het bewijs dat wonen in het groen gepaard gaat met minder depressiviteit. Meer groen in de woonomgeving gaat blijkbaar dan ook hand in hand met een lagere kans op stressgerelateerde ziektes. Zelfs enkel het uitzicht op groen vanuit je woning zou stress verminderen en je een hoger gevoel van welbevinden bezorgen. Nederlandse wetenschappers toonden zelfs aan dat natuur in je buurt de kans op angststoornissen verlaagt. Wonen in het groen bevordert dus duidelijk de mentale gezondheid. Voor ouderen, kinderen of groepen met een lage sociaal-economische status die vaak niet in staat om de natuur verder van huis op te zoeken, is een groene leefomgeving dan ook essentieel voor de gezondheid.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

3. Het verbetert de luchtkwaliteit

Fijnstof, stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen die afkomstig zijn van industrie en verkeer, verontreinigen de lucht. Deze luchtverontreiniging heeft uiteraard ook een invloed op onze gezondheid. Langdurige blootstelling kan zelfs leiden tot longproblemen en hart-en vaatziekten. Groen is dan ook essentieel (zeker in de stad!) om de luchtkwaliteit te verbeteren. Hoe meer bossen en bomen in je omgeving, hoe beter dus. Maar geen nood als jij verknocht bent aan het bruisende stadsleven! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat planten vooral binnenshuis een positief effect hebben op de luchtkwaliteit. Zo verwijderen ze vluchtige, organische stoffen en verlagen ze CO2. Bovendien maken kamerplanten door de verdamping de lucht minder droog. Resultaat? Minder hoofdpijn en betere concentratie!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

4. Het versterkt de sociale samenhang in de buurt

Een groene woonomgeving motiveert mensen om meer naar buiten te komen en buurtbewoners te ontmoeten. De natuur in je buurt beïnvloedt zo indirect je welzijn want eenzaamheid en sociale isolatie vormen een risico voor de mentale gezondheid. Bij heel wat van onze woonprojecten zoals Hof ter Dorpe (Oud-Turnhout), De Gaanderij (Herentals), Nobile (Puurs) en Torck (Deinze) integreerden we dan ook bewust een grote, gemeenschappelijke tuin waar de bewoners rustig kunnen vertoeven in het groen.

Beschut van de straat kan je er zalig in de zon zitten of je in de schaduw van de bomen verstoppen. Dankzij speciaal aangelegde trappen en hellingen is de tuin voor iedereen toegankelijk, ook voor rolstoelgebruikers. Zo kan je er gezellig met je buren of familie genieten van de mooie omgeving. En bovendien vergroten we met deze centrale plek de kans op toevallige ontmoetingen, ideaal dus voor de bewoners om nieuwe, sociale contacten te leggen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

5. Het zet aan tot meer lichaamsbeweging

Een aantrekkelijke groene omgeving zet tenslotte aan tot meer beweging. Woon je in het groen of heb je een leuk parkje in de buurt, dan is de kans groter dat je die loopschoenen meer uit de kast gaat halen. Lichaamsbeweging is sowieso goed voor je gezondheid maar in de buitenlucht haal je er nog meer voordeel uit. Zo krijgt je immuunsysteem een boost waardoor je bijvoorbeeld minder vatbaar wordt voor allergieën. Door buiten te sporten doet de zon je ook een gratis dosis vitamine D cadeau. In dit opzicht is ook tuinieren ideaal want alle activiteiten in de buitenlucht dragen rechtstreeks en onrechtstreeks bij aan je lichamelijk welzijn.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Overtuigd?

Misschien dus een goed idee om ‘natuur in de buurt’ toe te voegen aan je checklist als je nog op zoek bent naar een nieuwbouw woning! Die groene omgeving kunnen wij je trouwens al garanderen binnen onze woonprojecten. Bekijk hier ons volledig aanbod en neem zeker contact op als je graag meer informatie wil.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt