De voor- en nadelen van een gelijkvloers appartement

17/1/2024
22/3/2022
Anouk Van Bavel

Wie op zoek is naar een nieuwbouwappartement, twijfelt misschien nog tussen een etage of de begane grond. Beiden hebben pluspunten maar uiteraard is veel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Vind jij bijvoorbeeld een minimale inkijk essentieel of hecht je eerder belang aan het hebben van een tuintje? Wij zetten alle voor- en nadelen van een gelijkvloers appartement op een rijtje om je keuze wat makkelijker te maken.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

De voordelen

 1. Geen trap of lift
  Het meest voor de hand liggende pluspunt van een gelijkvloers appartement is dat je geen trappen hoeft te doen. Ideaal als je een dagje ouder wordt. Uiteraard zijn ook bewoners met een beperking gebaat bij een nieuwbouwappartement op de begane grond. Bovendien hoef je die zware boodschappentas niet naar de lift te dragen of mee te zeulen op de trap.
 2. Tuin
  Bij een nieuwbouwappartement op de begane grond heb je meer kans op een (groter) terras of zelfs een aangrenzende privé-tuin. Zo kan je optimaal genieten van het mooie weer en barbecuen op je eigen plekje in het groen.
 3. Gevoel van ruimte
  Het zicht op de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw biedt een open uitstraling. Hierdoor krijg je een gevoel van ruimte.
 4. Geen onderburen
  Dat je geen rekening hoeft te houden met onderburen, is best handig voor gezinnen met kleine kinderen maar bijvoorbeeld ook als je een hond hebt. Je bent je onderburen niet tot last, en omgekeerd kunnen zij je ook niet storen.
 5. Koel
  De zomers worden almaar warmer en hittegolven zijn al lang geen uitzondering meer. In tegenstelling tot een appartement op een etage, warmt een appartement op de begane grond minder snel op. Je kan je gelijkvloers appartement dus makkelijker koel houden wanneer de temperaturen buiten de hoogte inschieten.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Nadelen

 1. Omgevingsgeluid
  De keerzijde van de medaille is dat je mogelijk meer last hebt van rumoerige bovenburen. Daarnaast kan het passeren van mensen in de gang, gepaard gaan met wat lawaai. Vooral als je gelijkvloers appartement zich in de buurt van de lift of de trappenhal bevindt, is die kans groter. Ook indien er straatlawaai zou zijn, dan hoor je dit op het gelijkvloers harder dan op een verdieping. Maar met de nodige isolatie - zoals bij de meeste nieuwbouwappartementen het geval is - kan het omgevingsgeluid tot een minimum beperkt worden.
 2. Inkijk
  In vergelijking met een appartement op een verdieping, heb je meer inkijk bij een gelijkvloers. Dit kan echter makkelijk opgelost worden met een gordijn of ander type raamdecoratie. Zo kan je toch volop genieten van je privacy.
 3. Gemeenschappelijke kosten
  De kosten voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen worden verdeeld onder alle mede-eigenaars. Dit kan bijvoorbeeld gaan over schilderwerken in de gang maar ook over een herstelling van de lift. En hoewel je op het gelijkvloers geen gebruik maakt van trappen of lift, dien je als mede-eigenaar wel een deel van deze kosten op te hoesten.

Heb je een voorkeur voor een gelijkvloers appartement? Kies er dan zeker voor want de meeste nadelen kan je makkelijk beperken of aanpassen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt