Hoe lees en interpreteer ik een budgetberekening?

17/1/2024
13/5/2020
Anouk Van Bavel

Wij gaan graag voor transparantie en duidelijkheid. Daarom maken we voor elk appartement dat we verkopen een budgetberekening op. Deze berekening geeft jou als (potentiële) koper een heel transparante inkijk over de prijs van het appartement dat jouw voorkeur heeft. Het gaat over de prijs inclusief alle kosten.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bovenaan het document kan je enerzijds terugvinden welk appartement je gekozen hebt, met welke parkeerplaats en eventueel ook met welke berging. Anderzijds vind je de basis details van het appartement zoals de oppervlakte, het terras en het aantal slaapkamers.

Daarnaast zien we de verkoopprijs van het appartement, de verkoopprijs van de parkeerplaats en de verkoopprijs van de berging. Bij nieuwbouw wordt een aankoopprijs altijd opgesplitst in een grondwaarde en een constructiewaarde. Op de grondwaarde worden registratierechten* aangerekend en op de constructiewaarde betaal je BTW**.

Omdat we echt voor de duidelijkheid en transparantie willen gaan, vullen we het document aan met andere kosten die bovenop je aankoopprijs komen. Het gaat hier over aansluitkosten van de nutsvoorzieningen en de kosten van de notaris (ereloon en aktekosten).

*Sinds januari 2022 is het percentage dat je zal betalen qua registratierecht afhankelijk van bepaalde factoren. Voor nieuwbouw zal dit in de meeste gevallen 12% zijn.

**Sinds januari 2021 betaal je op sommige nieuwbouwprojecten 6% BTW en op andere 21% BTW. Informeer naar de voorwaarden. Deze regeling is slechts geldig tot en met 31 december 2024.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Contacteer ons