Een appartement ‘op plan’ kopen bij Van Roey Vastgoed, hoe gaat dat precies?

17/1/2024
22/11/2019
Anouk Van Bavel

Een woning aankopen verloopt in fasen, dat is bekend. Maar een nieuwbouw appartement ‘op plan’ aankopen, hoe gaat dat concreet in zijn werk? Het team van Van Roey Vastgoed vertelt je precies wat de volgende stappen zijn om uiteindelijk de sleutel van je nieuwe thuis in handen te krijgen. Hier overlopen we even hoe het aankoopproces in elkaar zit.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

In 5 stappen

  1. Je hebt een goed eerste gesprek gehad met één van onze verkopers of een door ons aangestelde vastgoedmakelaar.
  2. Je kreeg een antwoord gekregen op al je vragen.
  3. Je hebt alle info vergaard die je nodig hebt - en meer.
  4. Je voelde de ‘klik’ met de locatie, het concept, de kwaliteit.
  5. Jullie hebben de plannen overlopen, mogelijkheden bekeken, keuzes gemaakt, financiering gecheckt.

En ja, de ‘klik’ is nog groter. En ook je verstand geeft groen licht. Dan is het tijd voor de aankoop van je nieuwe thuis!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

What’s next?

Stap 1: Reservatie overeenkomst ondertekenen

De eerste stap in het aankoopproces is het ondertekenen van de reservatie-overeenkomst. (Of soms meteen al de verkoopovereenkomst, zie stap 2). Die reservatie-overeenkomst is een eenvoudig document waardoor je de garantie krijgt dat Van Roey Vastgoed de commercialisering van het appartement dat jij hebt uitgekozen, stopzet. Met andere woorden: je favoriet is gereserveerd voor jou.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Stap 2: Compromis ondertekenen

Daarna wordt de compromis of verkoopovereenkomst opgemaakt. Van Roey Vastgoed staat erop (en zorgt ervoor) dat je eigen notaris alle nodige info krijgt om de compromis te controleren voor die ondertekend wordt. De basis voor de verkoopovereenkomst zijn het plan en het lastenboek voor het appartement. In dat lastenboek wordt de afwerking in detail beschreven en zie je welke fases daarin zijn.

Stap 3: Keuzes in afwerking maken

Een hoofdonderwerp in het lastenboek is de afwerking. De unit die je hebt gekozen, laat je afwerken naar eigen smaak (een groot voordeel van nieuwbouw trouwens!). Om het jou gemakkelijk te maken, heeft Van Roey Vastgoed alvast bepaalde afwerkingsgraden en ‘pakketten’ van materialen/uitvoeringen voorzien, samengesteld door de eigen interieurcoördinatoren. Binnen die ‘pakketten’ zijn telkens nog keuzes te maken door jou. Normaal volstaan 1 of 2 gesprekken om alle keuzes te maken. Houd er rekening mee dat hoe vroeger het stadium waarin je koopt, hoe meer keuzes je nog zelf kan maken.

Wanneer welke keuze te maken?

Dit hangt samen met de verschillende fases in de afwerking en de volgorde waarin bepaalde werken worden uitgevoerd. Waar wil je de stopcontacten, bijvoorbeeld? Dat moet bekend zijn voor ‘de chape’ (deklaag) wordt gegoten. Maar dan moet de vloerbedekking (tegels of andere) al gekozen zijn, om de dikte van de chapelaag te bepalen, enzovoort. Het type keuken kiezen komt voor de kleur van de deurtjes aan de keukenkasten. En zo meer.

Ingewikkeld? Wees gerust. Van Roey Vastgoed houdt je op de hoogte van de voortgang van de werken. En telkens als er ‘input’ van jou wordt verwacht, krijg je daarover een bericht.

Afwerking kiezen, hoe gaat dat?

Materialen voor je keuken, vloertegels, badkameraccessoires: het zijn maar drie voorbeelden van elementen waarmee je je eigen ‘look & feel’ geeft aan je interieur. Dit komt aan bod na het tekenen van de authentieke akte en de start van de werken. Begin je dan aan een Ronde van Vlaanderen langs allerlei showrooms? Dat pakken we anders aan, om zonder tijdverlies de beste keuzes te maken.

  • we brengen zoveel mogelijk stalen van materialen, voorbeelden, foto’s, ... samen bij ons op kantoor of op de site.
  • Voordeel 1: je kan materialen en kleuren vergelijken in hetzelfde licht.
  • Voordeel 2: je wordt begeleid door onze interieurcoördinatoren die de voorselectie hebben gemaakt binnen het architecturale concept.
  • Voordeel 3: één contactpersoon voor al je keuzes in afwerking, je hoeft je verhaal dus niet telkens opnieuw te doen.

De interieurcoördinatoren staan ook daarna altijd open voor je vragen.

Stap 4: Plaatsbezoeken

Zoals voorzien in het lastenboek krijg je enkele keren de gelegenheid tot een werfbezoek. Een gelegenheid die je niet wilt missen, want tussentijds zijn werfbezoeken, vooral omwille van veiligheid en timing, niet mogelijk. Nu en dan krijg je ook een uitnodiging voor een opendeurdag, bijvoorbeeld. Kortom: join the family!

Stap 5: De voorlopige oplevering

Van zodra de bouwwerken beëindigd zijn, is het tijd voor een langverwacht moment: de rondgang in je appartement. Merken we op dat moment nog foutjes op of zaken die niet helemaal naar wens zijn, dan worden die genoteerd voor aanpassing. Van Roey Vastgoed gaat altijd voor 100% goed. Die laatste ‘puntjes’ worden dan binnen de drie maanden na de rondgang opgelost. Dan begint ook de 10-jarige aansprakelijkheid van de aannemer.

Na de voorlopige oplevering begint de waarborgtermijn te lopen. Dit is de (doorgaans) éénjarige termijn tussen de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering, waarbinnen de aannemer gehouden is de herstellingen uit te voeren van gebreken die nog opduiken.

Stap 6: De definitieve oplevering.

Een jaar na de voorlopige oplevering is het tijd voor de definitieve oplevering. Eventuele laatste foutjes die tijdens de voorlopige oplevering en de waarborgtermijn werden vastgesteld, rechtgezet? Alles naar wens opgelost? Dan onderteken je een document (het zogenaamde proces verbaal van definitieve oplevering) dat alles effectief in orde is. Proficiat met je aankoop!

Ben je klaar voor een eerste kennismakingsgesprek met Van Roey Vastgoed?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Contacteer ons