Aankoop nieuwbouw: opgeleverde woning of kopen op plan?

17/1/2024
10/2/2022
Anouk Van Bavel

Interesse om een nieuwbouw te kopen? Weet dan dat er een onderscheid bestaat tussen de aankoop van een opgeleverde nieuwbouwwoning en een zogenaamde ‘verkoop op plan’. Wij zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje zodat je kan kiezen welke nieuwbouwformule het beste bij jou past.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

1. ‘What you see, is what you get’ of keuzevrijheid

Kopen op plan betekent dat je nieuwbouwwoning nog gebouwd moet worden. Hierdoor ligt de afwerking volledig in jouw handen en het biedt hier en daar ook nog mogelijkheden qua indeling. Je bepaalt dus zelf hoe jouw toekomstige droomwoning er zal uitzien. Maar ‘kopen op plan’ vergt wel wat inbeeldingsvermogen. Je moet je nieuwbouwwoning immers inschatten op basis van schetsen en 3D-visualisaties (renders).

Als je liever eerst wil zien wat je koopt, dan is een opgeleverde nieuwbouwwoning wellicht meer iets voor jou. Je kan het pand meteen bezoeken waardoor je makkelijker zicht krijgt op de situatie en indeling. Maar bij deze ‘nieuwbouwformule’ heb je natuurlijk geen inspraak bij de afwerking. Een interieurarchitect heeft in jouw plaats al alle knopen doorgehakt wat betreft de keuken, badkamer, vloeren, draairichting van deuren en de plaatsing van stopcontacten en lichten.

Een opgeleverde nieuwbouw lijkt in die zin op bestaand vastgoed omdat je een woning koopt in de staat waarin het zich bevindt. In principe kan je niets meer aan de afwerking veranderen maar alles is natuurlijk afhankelijk van het moment waarop je nieuwbouw aankoopt. In elk geval luidt de regel: hoe later je aankoopt, hoe minder keuzevrijheid

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

2. Graag meteen verhuizen of geen tijdsdruk?

Hoewel je geen flexibiliteit geniet bij het afwerkingsproces van een opgeleverde nieuwbouw, kan je er wel onmiddellijk intrekken. Dat is erg handig wanneer je verplicht bent om een snelle verhuis te regelen maar ook als je het pand wil verhuren. Zo kan je als investeerder meteen rendement halen uit je nieuwbouwappartement.

Bij kopen op plan zal je meer geduld aan de dag moeten leggen. Je nieuwbouwappartement of – woning moet immers nog gebouwd worden. Maar wanneer er geen tijdsdruk is - je woont bijvoorbeeld nog in het ouderlijke huis - dan is kopen op plan zeker de moeite.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

3. Financiële puzzel of ‘standaard’ hypothecaire lening

Let wel op want ‘kopen op plan’ brengt vaak dubbele kosten met zich mee. Tijdens het bouwproces betaal je je nieuwbouw af in schijven (kopen volgens de wet Breyne) maar ondertussen zal je wellicht nog een andere woning moeten huren of afbetalen. De meeste mensen gaan hiervoor een overbruggingskrediet aan. Dit kan echter financieel zwaar doorwegen.

Het afbetalen van een lening voor een opgeleverd nieuwbouwappartement is eenvoudiger. Je koopt immers niet meer volgens de wet Breyne en betaalt alles bij authentieke akte. Het leggen van de financiële puzzel is minder complex. Voor een investeerder is deze nieuwbouwformule vaak interessanter omdat zijn geld niet lang zonder rendement blijft.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

4. Sleuteloverhandiging: notaris of interieurcoördinator

Hoewel het financiële plaatje van beide ‘nieuwbouwformules’ aanzienlijk verschilt, verloopt het ondertekenen van de compromis en de authentieke akte wél op dezelfde manier. Enkel bij de sleuteloverdracht is er nog een belangrijk onderscheid. In geval van een opgeleverde nieuwbouw krijg je de sleutel bij het verlijden van de authentieke akte op het notariskantoor. Dit gebeurt op dezelfde manier als wanneer je bestaand vastgoed zou aankopen. Wanneer je koopt op plan, wordt de sleutel tijdens de voorlopige oplevering overhandigd. En dit niet door de notaris maar door je persoonlijke interieurcoördinator, werkzaam bij de projectontwikkelaar.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt