Hoe zit de prijs van een nieuwbouwwoning in elkaar?

Uiteraard verwacht je transparantie en duidelijkheid wanneer het over de prijs van je nieuwbouwwoning gaat. Anders dan bij bestaand vastgoed, is de prijsberekening voor nieuwbouw gebaseerd op vijf belangrijke factoren:

1. Wet Breyne

Dankzij de Wet Breyne weet je als koper van een nieuwbouwappartement vanaf het begin precies welk prijskaartje eraan vasthangt. Deze wet zorgt voor volledige transparantie en stelt duidelijke voorwaarden, zoals betalingsregelingen en de totaalprijs, die moeten worden vermeld in het compromis. In tegenstelling tot bestaande woningen, waar het moeilijk is om in te schatten hoe hoog de kosten zullen oplopen.

2. Registratierechten

Bestaand vastgoed wordt verkocht onder het stelsel van registratierechten. Deze belasting bedraagt 3% voor je enige eigendom en 12% voor een tweede eigendom. De prijsberekening voor nieuwbouw daarentegen is opgedeeld in een grondprijs en een constructieprijs. De grond wordt belast met 12% registratierechten, terwijl de BTW op de constructie varieert.

3. BTW

Voor de constructie van je nieuwbouwappartement betaal je normaal gezien 21% BTW. Sinds 1 januari 2021 kunnen sommige nieuwbouwprojecten echter profiteren van een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit geldt met name voor 'vernieuwbouw'projecten tot eind 2024.

4. Afwerking

De prijs van je nieuwbouwappartement is sterk afhankelijk van de materialen die je kiest voor de afwerking. Kies je voor exclusieve materialen, dan zal dit de totale kosten verhogen, net als bij een renovatie van een bestaande woning. Uiteraard maak je samen met de interieurcoördinator een overzicht waarmee we dit nauwkeurig opvolgen tijdens het bouwtraject. Dit zijn de enige meerkosten, omdat ze rechtstreeks het gevolg zijn van de keuzes die je zelf maakt. Bij Van Roey Vastgoed voorzien we uiteraard een mooi basis pakket voor vloeren, keuken en badkamer.

Hof ter Dorpe Oud-Turnhout afwerking

5. Overige kosten

Zowel bij nieuwbouw als bij bestaand vastgoed moet je notariskosten betalen. Ook de aktekosten en hypotheekkosten horen hierbij. Bij nieuwbouw moet je ook rekening houden met aansluitingskosten voor nutsvoorzieningen.
In tegenstelling tot bij bestaande woningen, geniet je bij nieuwbouw van complete financiële transparantie. Door de wet Breyne weet je precies hoeveel je droomwoning kost. Je kunt erop vertrouwen dat de prijs waarvoor je tekent, ook de prijs is die je daadwerkelijk betaalt. En dat is een duidelijk voordeel.