08/03/2018

Wil jij meer kans op een lening?

1. Vergelijk banken
Je zit waarschijnlijk al jaren bij dezelfde bank, maar dat betekent niet dat zij het beste tarief zullen voorschotelen. Kijk zeker bij een aantal banken rond en laat een paar simulaties opmaken. Mocht je bij verschillende banken zitten, kan het ook nuttig zijn om al je zaken te centraliseren. Op die manier is men vaak bereid om betere tarieven te geven.

2. Geef een borgstelling
Dit betekent nog meer zekerheid voor de bank. Wanneer jij je lening niet meer kan betalen, krijgt de bank de mogelijkheid om, afhankelijk van de soort borgstelling, een deel van de som of heel de som op te vragen bij jou borgsteller. Met deze zekerheid is een bank al sneller geneigd om ook effectief een lening te geven. 

3. Kom niet op de zwarte lijst
Dan kan je een lening al snel vergeten. Zorg er dus voor dat je de rekeningen steeds tijdig betaalt en dat je eventuele vorige leningen ook netjes hebt afgelost. Als je een schuldachterstand hebt ingelost, blijf je nog een jaar op de zwarte lijst staan. Als je een schuldachterstand van één jaar hebt opgebouwd, sta je zelfs voor 10 jaar op die lijst. Kijk hier dus zeker goed mee uit. 

Lening toch geweigerd? Meestal heeft een bank hier wel grondige reden voor en is de kans groot dat ze dit doen om je te beschermen. Misschien was je financiële situatie toch niet zo gunstig dan jij dacht? Hangt er in het algemeen financiële onzekerheid in de lucht? Dan zijn banken zeker niet zo snel geneigd om veel leningen toe te kennen. Probeer het dan zeker nog eens wanneer de onzekerheid weer verdwenen is. 

Terug naar het nieuwsoverzicht