14/02/2018

Wat is mede-eigendom?

Denk jij na over de aankoop van een appartement of woning in een project, maar weet je niet goed hoe heel het mede-eigendom verhaal in elkaar zit? Lees dan hier wat je zeker moet weten.

In een project zijn er meestal gemeenschappelijke delen. Denk maar aan een inkomhal, trappen, liften, een gemeenschappelijk dak enzovoort. Deze zitten verwerkt in het mede-eigendom. Dat betekent dat je als eigenaar van je woning of appartement mee moet zorgen voor het onderhoud van al deze zaken. Om alles in goede banen te leiden ontstaat er een vereniging van mede-eigenaars.

Volgens de wetgeving bestaat de vereniging van mede-eigenaars uit alle eigenaars en is deze een rechtspersoon die beschikt over twee wettelijke organen.

1. De Algemene Vergadering
In deze vergadering, die minstens één keer per jaar moet plaatsvinden, worden alle beslissingen genomen. Om dit te kunnen doen, zijn er wel twee voorwaarden:
- Minstens 50% van de mede-eigenaars moet aanwezig zijn of vertegenwoordigd worden
- De aanwezigen of vertegenwoordigden moeten minstens 50% van de aandelen vertegenwoordigen

2. De Syndicus
De Syndicus is de persoon die de beslissingen van de Algemene vergadering uitvoert. Zijn takenpakket is grotendeels bepaald door de wet. Deze persoon wordt gekozen door de mede-eigenaars.

Eén van de mede-eigenaars kan deze taak op zich nemen. Dit is wel af te raden omdat het tot spanningen kan leiden. Bovendien wordt het takenpakket onderschat. De meest gekozen optie is een professionele syndicus. Deze heeft ervaring en kennis van zijn vak.
 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht