22/05/2017

Tips voor wie een appartement als investering wil kopen

Spaarboekjes brengen tegenwoordig niks meer op. Je kan dus beter je geld uitgeven aan iets dat nog wel opbrengt. En wat is er nu beter dan een appartement aankopen als investering? Let wel: je koopt best niet eender welk appartement?Daarom geven we jou een aantal tips om het goede appartement te kopen als investering:

1. Maak een goede analyse van de verhuurmarkt in jouw streek
Wees niet bang. Dit klinkt moeilijker dan het is. De bedoeling is gewoon dat je eens in je buurt gaat luisteren en kijken wat er te huur staat. Of beter nog: welke appartementen snel verhuurd geraken. Bekijk ook altijd welke doelgroep je best kan aantrekken in een bepaalde buurt. Wil je gaan voor een één slaapkamer appartmeent? Dan kijk je naar singles of ouderen die hun woning willen verlaten. Alhoewel dat deze doelgroep ook vaak kiest voor twee slaapkamers om iets meer bergruimte te hebben. Een afweging die je op voorhand even voor jezelf moet maken dus! Weet wel dat appartementen met één of twee slaapkamers het best aansluiten bij de grootste doelgroep.

2. Zit je met een goed rendement?
Hiervoor doe je het uiteindelijk. Heel wat kosten en uitgaven je rendement doen dalen, soms sneller dan je zelf beseft. Nieuwbouwappartementen komen met een aansprakelijkheid voor architect en bouwheer van 10 jaar. Dit betekent dat zij verantwoordelijk blijven voor de fundamentele zaken, zie het als een soort van garantie. 

3. Huuropbrengsten zijn mooi meegenomen
Bij de aankoop van vastgoed zijn er twee budgettaire voordelen: enerzijds is er de meerwaarde van het pand bij een verkoop, anderzijds zijn er de huuropbrengsten die je maandelijks ontvangt. Net voor het aflopen van een driejarig contract, kan je opnieuw gaan negotiëren met de huurder over een nieuwe huurprijs. Je kan de huurprijs echter ook elk jaar indexeren, zodat de huurprijs gelijk tred houdt met de kostprijs van het levensonderhoud. Wettelijk is er een koppeling voorzien tussen de gezondheidsindex en de huurprijzen. Dit biedt voor de verhuurders het voordeel dat ze geen financiële slagkracht verliezen.

4. Ook voor wie inzet op de meerwaarde kan een appartement een goede investering zijn
Niet iedereen is fan van de huuropbrengsten. Gelukkig heb je een potentiële tweede bron van inkomsten. De meerwaarde bij een verkoop van je pand is echter niet gegarandeerd. Als de vastgoedprijzen een terugval kennen dan kan je zelfs een verlies optekenen.

5. Laat de bank voor jou werken in plaats van omgekeerd
Nu de rentevoeten zeer laag staan, kan het interessant zijn om de bank in je voordeel te gebruiken. Door het eigen vermogen zo laag mogelijk te houden en de rest quasi gratis te lenen bij de bank, laat je jouw vermogen optimaal renderen. Op deze manier brengt het geld dat je leent bij de bank meer op dan dat het je kost.

Terug naar het nieuwsoverzicht