13/05/2019

Slim beleggen? Investeer in een huis of appartement

Appartement te koop, huis te huur, appartement te huur, huis te koop. Of je nu door onze steden of eender welke  landelijke gemeente rijdt, je komt overal bordjes van makelaars en immokantoren tegen. Investeren in vastgoed is een enorme uitdaging, maar op dit moment een slimme zet! Een woonlening was nog nooit zo goedkoop en er staat een recordbedrag op de Belgische spaarboekjes. Twijfel jij om de stap te zetten? Lees deze blog dan zeker! 

1 Een gegarandeerd rendement

Wil je beleggen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Je kan aandelen of obligaties kopen, maar dan loop je het risico van een schommelende koers. Wil je echt slim beleggen, investeer je best in vastgoed. Tijdens de afgelopen 30 jaar stegen vastgoedprijzen met 5 à 6 procent per jaar. Met een verstandige aanpak verkoop je jouw pand later dus met winst.

Maar wat is een verstandige aanpak? Kies als eerste stap de locatie zorgvuldig uit en ga bij voorkeur voor een nieuwbouw. Hou vervolgens rekening met het volledig kostenplaatje, wat meer is dan enkel de verkoopprijs.

Verhuur je jouw pand, let er dan op dat er een verschil is tussen de brutohuur en wat jij netto zal overhouden. Laat zeker de huurprijs jaarlijks indexeren om jezelf te wapenen tegen inflatie. Ga ten slotte een lening aan voor je vastgoedinvestering. Waarom? Dat lees je in volgend hoofdstuk.
 

2 Goedkoop lenen met fiscaal voordeel

Geld lenen om onroerend goed te kopen, kunnen we alleen maar aanmoedigen. Niet alleen omdat woonkredieten vandaag aan historisch lage tarieven kunnen worden afgesloten, maar ook omdat dit fiscaal voordelig is. Of het nu voor jezelf is of om de woning te verhuren, een woonkrediet is momenteel interessant.

Sluit je een lening af voor je eigen woonst, heb je recht op een belastingvermindering van het Vlaams Gewest. Hoeveel deze vermindering bedraagt, hangt af van hoeveel je fiscaal mag aftrekken in je belastingaangifte. Belangrijk om weten is dat deze aftrek per persoon berekend wordt. Sluit je samen met je partner een lening af voor een huis of appartement, kunnen jullie deze aftrekpost allebei invullen. Voorwaarde voor de belastingvermindering is wel dat het om een hypothecaire lening gaat.

Leen je geld voor een pand dat je later gaat verhuren, kan je genieten van belastingvermindering van de federale overheid. Hoeveel deze bedraagt, hangt onder meer af van jouw netto belastbaar beroepsinkomen. In het beste geval bedraagt het fiscaal voordeel 693 euro.
 

3 Een maandelijkse aanvulling op je loon of pensioen

Door jouw huis of appartement te verhuren, ben je verzekerd van extra maandelijkse inkomsten. Deze extra centen renderen bovendien beter dan het geld op je spaarboekje om twee redenen. Enerzijds worden huurprijzen geïndexeerd en evolueren ze dus mee als het leven duurder wordt, geld op je spaarrekening doet dat niet. Daarnaast ligt de belastingdruk op opbrengsten van een investeringsvastgoed relatief laag. 

De kans dat je jouw pand kan verhuren, is aanzienlijk doordat de vraag naar goede huurwoningen momenteel groot is. Deze vraag zal enkel maar toenemen aangezien de bevolking blijft groeien. De locatie en de kwaliteit van je woning of appartement bepaalt hoeveel huur je kan vragen. Wees dus selectief in je keuze.

Ook voor je oude dag is vastgoed een leuk appeltje voor de dorst. We weten allemaal dat je van een pensioen niet rijk wordt. Aanvullende huurinkomsten of de verkoop van je woning of appartement kan je heel wat financiële ademruimte geven. Je kan er ook voor kiezen om zelf in dit pand van je pensioen te genieten.
 

4 Een duwtje in de rug voor je kinderen of kleinkinderen

Dat je bij een erfenis veel afgeeft aan Vadertje Staat, is een publiek geheim. Vermijd dat je nabestaanden je zuurverdiende centen moeten afgeven door de woning op voorhand te schenken. Een schenking is absoluut niet belastingvrij, maar het is in vele gevallen wel voordeliger dan erven. Bovendien is de wetgeving hierrond in 2016 gewijzigd, in het voordeel van de belastingbetaler. De enige voorwaarde is wel dat je een notaris betrekt.

Renoveer je de geschonken woning of maak je deze energiezuiniger, kan je een verlaging van de schenkbelasting krijgen. Om hiervan te kunnen genieten, moet je binnen de vijf jaar na de akte van schenking voor een bedrag van minstens 10.000 euro renovatiewerken laten uitvoeren door een aannemer.

Een handige tip: schenk je vastgoed in schijven. Op die manier omzeil je hoge tariefschijven. Let hierbij wel op dat er minstens drie jaar tussen elke schenking zit. De schenking zorgt niet alleen voor minder successierechten voor de nabestaanden, maar geeft hen ook meteen een eigen huis om in te wonen of om huuropbrengsten uit te ontvangen.
 

Beschermd investeren in duurzaamheid en comfort bij Van Roey Vastgoed

Helemaal overtuigd om te investeren in vastgoed? Bekijk dan zeker ons aanbod met voornamelijk appartementen. Weet dat wij duurzaamheid, comfort, levendige woonomgevingen, wonen in het groen en kleiner wonen hoog in het vaandel dragen. Dankzij de Wet Breyne ben je als koper bovendien beschermd als je bij Van Roey Vastgoed koopt. Wil je de aangename sfeer opsnuiven die heerst bij onze afgewerkte projecten, neem dan een kijkje op onze Facebookpagina. Heb je concrete interesse in een project of wil je meer info? Contacteer ons!

Terug naar het nieuwsoverzicht