01/02/2017

Nieuwe woning op het oog? Wat met je oude krediet?

Heb jij een nieuwe woning gespot die veel interessanter is dan je huidige woning? Willen jullie aan gezinsuitbreiding doen en dus meer slaapkamers in jullie appartement? Er zijn genoeg redenen om te veranderen van woning, maar wat als je reeds een krediet hebt lopen? 

Maak je alvast geen zorgen. Je kan verschillende zaken doen in deze situatie, maar je moet goed uitzoeken wat voor jou het meest voordelig is. En dat is van veel factoren afhankelijk. Je kan ervoor kiezen om je huidige lening over te dragen een nieuwe woonst. Dit lijkt het meest voordelig omdat je dan geen nieuwe akte- en dossierkosten moet betalen, maar niets is minder waar. Indien je een aantal jaar geleden je krediet afgesloten hebt aan een hoog rentetarief, kan je nu eventueel een voordeel doen door je oude lening te schrappen en een nieuwe aan te gaan. Je moet dan wel een wederbeleggingsvergoeding betalen en ook akte- en dossierkosten, maar die kunnen misschien wel ruim gecompenseerd worden door het rentevoordeel.

Daarnaast zijn er ook heel wat fiscale elementen waar rekening mee gehouden moet worden. Kan je je belastingvoordeel behouden bij overdracht? Kan je genieten van een nieuw belastingvoordeel bij een nieuw krediet? Zo zijn er nog heel wat vragen die naar boven komen. Het beste is dus nog steeds om de verschillende scenario's te laten bekijken bij verschillende kredietverleners.  

Tot slot is er nog een andere optie die je kan overwegen. Je kan je huidige woning behouden en verhuren. Je moet dan wel een nieuw krediet aangaan, maar kan je huidige lening misschien afbetalen met de huurinkomsten. Op lange termijn brengt het dan ook nog op. Natuurlijk gaan voor de aankoop van de nieuwe woning wel kosten aangerekend worden. Bekijk dus goed of je voldoende eigen middelen hebt om het op deze manier te financieren.

Conclusie: 
Er zijn voldoende mogelijkheden. Laat je dus niet tegenhouden in de zoektocht naar een eventuele nieuwe woning.

Terug naar het nieuwsoverzicht