09/07/2019

Hoe krijg je een ordelijke woning ? Lees hier onze tips

Krijg jij soms ook het gevoel dat je vrienden veel beter georganiseerd zijn wanneer je bij hen thuis op bezoek gaat ? Sinds onze woningen steeds kleiner worden en almaar meer mensen kiezen voor een appartement in de stad, is het niet evident om veel spullen op te bergen. Naast het optisch vergroten van de kamers, kan je woning er ook veel ordelijker uitzien door een efficiënte opbergtactiek. Bovendien heb je niet altijd dure opbergkasten nodig. Volg deze vijf tips en word in een mum van tijd die ene vriend of vriendin met een opgeruimd huis waar voldoende opbergruimte is!

1 Gooi onnodige spullen de deur uit

Vooraleer je handige rekken aanschaft, is het cruciaal om te beslissen wat je nog gaat gebruiken en wat weg mag. Voor onnodige spullen hoef je immers geen opbergruimte te voorzien. Ben jij een eeuwige twijfelaar die niets kan weggooien? Stel jezelf de vraag van welke spullen je echt blij wordt en schakel eventueel de hulp in van je partner, kinderen of kennissen.

Ligt er nog kleding in de kast die je alleen nog gaat aantrekken bij mogelijke schilderwerken in de verre toekomst? Gooi ze weg! Heb je onlangs een cadeau gekregen waar je niets mee kan? Verkoop het of probeer het alsnog in te ruilen. Heb je een stapel paperassen? Scan ze en geef ze vervolgens mee met het oud papier! Herhaal deze stap op regelmatige basis.

2 Ga voor multifunctionele meubels

Door zowel meubels als opbergsystemen in je woning te integreren, verlies je heel wat plaats. Beide combineren is dé oplossing. Een open ruimte onder het bed vangt enkel stof, een andere functie heeft het niet. Ga beter voor een bed met ingebouwde schabben of lades: je wint niet alleen opbergruimte, maar vermijdt tegelijk dat er stof komt op de plaats waar je stofzuiger niet geraakt.

Een zitbank met schuiven kan in de woonkamer perfect gebruikt worden om dekens en kussens in op te bergen. Onder het bureau heb je enkel wat plaats nodig om je benen kwijt te geraken, de rest van de ruimte kan opgevuld worden met lades. Door je bank en je bureau als multifunctioneel meubel te gebruiken, spaar je heel wat plaats en geld uit.

3 Werk in de hoogte voor extra ruimte

Is de kamer beperkt qua ruimte, maak dan optimaal gebruik van de beschikbare hoogte. Een hoge kast biedt logischerwijs meer opbergruimte dan een lage en een hoogslaper is een voor de hand liggende oplossing. Wie hoogtevrees heeft, kan ook andersom te werk gaan: hou je slaapmeubel op de grond en monteer een wandkast tot tegen het plafond. Let op dat je voldoende ruimte houdt tussen het bed en de kast zodat je ’s morgens je hoofd niet stoot.

Er zijn echter ook andere manieren om eenvoudig in de hoogte te werken waar je mogelijk niet meteen aan denkt, zoals schabben. Ben je creatief? Knutsel dan jouw eigen Mason jar opbergplank  in elkaar. Kleine persoonlijke voorwerpen zoals een tandenborstel, wattenstaafjes of een kam kan je hier perfect kwijt. In de keuken kan je een magnetische staaf aan de muur monteren waar je messen of ander keukengereedschap aanhangt. Je bespaart niet alleen plaats, het is ook veel veiliger voor kinderen.

4 Benut verborgen (opberg)ruimtes

Wanneer je stap één doorlopen hebt en enkel je noodzakelijke spullen overblijven, kan je de beschikbare opbergruimte beginnen organiseren. Maak daarbij zeker gebruik van verborgen ruimtes. Zo kan een zolderruimte perfect dienen voor spullen die je zelden nodig hebt, maar toch niet weg mogen.

Ook onder de trap kan je perfect opbergruimte creëren. Ofwel maak je er een bezemkast van die je afschermt met een deur in ware Harry Potterstijl, ofwel plaats je er ingemaakte kasten. Wil je nog een stap verder gaan, monteer dan lades in de treden van de trap.

 

5 Meer praktische tips waar je (nog) niet aan dacht

Waren bovenstaande adviezen voor jou niet nieuw, dan hebben wij nog enkele praktische tips die je beslist nog niet wist. Zo helpen kleine manden om je diepvries ordelijk te houden. Door hier labels op aan te brengen, weet je perfect wat er nog voorradig is.

Iedereen heeft wel een ‘rommellade’ in de opbergkast waar spullen terechtkomen die nergens anders thuishoren, maar hou dit ook ordelijk. Organiseer het met kleine opbergdoosjes en mest ze regelmatig uit. Vermijd een bakje ‘te behandelen’. Beslis meteen of iets nog interessant genoeg is om te lezen. Nee? Gooi het weg!

Gebruik draaiplateaus om hoekkasten volledig te vullen en maak ten slotte gebruik van ladeverdelers om bestek of andere kleine spullen in vakjes te verdelen.

Pas bovenstaande tips toe in een project van Van Roey Vastgoed

Is jouw eerste appartement door gezinsuitbreiding echt te klein geworden, zelfs met al deze tips? Of wil je jouw ruime woning net inruilen voor een appartement in de stad ? Bekijk dan ons volledig aanbod met voornamelijk appartementen in heel Vlaanderen. Op onze Facebookpagina zie je concrete voorbeelden van verschillende tips. Interesse of vragen? Contacteer ons!

Terug naar het nieuwsoverzicht