07/06/2019

Help, ik ga verhuizen! Waarmee moet ik rekening houden?

Verhuizen, op een bepaald moment in het leven krijgt iedereen ermee te maken, maar slechts weinigen kijken ernaar uit. Of je nu naar het buitenland verhuist, van Antwerpen naar Gent of twee straten verder, het blijft een hele klus. Verschillende praktische zaken zoals verhuisdozen, een verhuisfirma of een verhuislift moeten geregeld worden, maar er komt ook heel wat administratie bij kijken. Zoals bij veel complexe activiteiten, is voorbereiding ook hier het halve werk. Deze handige planner zorgt ervoor dat jij niet bezwijkt onder de druk(te).

1 Nog 2 à 3 maanden: veraf maar toch dichtbij

Met nog 8 à 10 weken voor de boeg, is het belangrijk dat je met de voorbereidingen begint. Een belangrijke vraag is wie de verhuis gaat doen: jijzelf of een professionele verhuisfirma. Als je kiest voor optie twee, leg deze firma dan tijdig vast en maak goede afspraken over wie wat doet en wie waarvoor zorgt. Welke aanpak je ook kiest, het is aangewezen om enkele dagen verlof aan te vragen tijdens de verhuisperiode.

Kies je om alles zelf te doen, begin dan materiaal te verzamelen: verhuisdozen, dekens om je meubels te beschermen, krantenpapier, linten en touwen kan je niet genoeg hebben. Verhuis je naar een appartement of een woning met meerdere verdiepingen? Reserveer dan tijdig een verhuislift en vraag een parkeerverbod aan. Voor huurders is het zeer belangrijk om de huur tijdig op te zeggen.

2 Nog één maand: maak een concrete planning

Nog vier weken tot de grote dag, de spanning begint de stijgen. Verhuis je zelf, zorg er dan voor dat je voldoende helpers hebt. Trommel familie en vrienden op en maak een concrete planning. Spullen die je niet meer gaat gebruiken, kan je stilaan beginnen inpakken.

Vergeet in deze periode ook de administratieve rompslomp niet. Zorg ervoor dat alle verzekeringsmaatschappijen en polissen aangepast zijn, zeker als je wettelijke status door de verhuis verandert. Contacteer de gas-, kabel-, water- en elektriciteitsmaatschappij om het contract over te zetten van je oude naar je nieuwe woonst. Geef je nieuw adres door aan verzekeraars, pensioenfondsen en banken en als je nog schoolgaande kinderen hebt, geef hen dan een briefje mee zodat de school op de hoogte is.

3 Nog 2 à 3 weken: pak selectief in

Nog een paar weken, het wordt stilaan tijd om in te pakken. Doe dat selectief en gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt.

De locatie van je nieuwe woning kan eveneens bepalend zijn tijdens je verhuis. Ga je van een dorp waar je alles met de fiets deed, naar een stad waar alles te voet kan? Verkoop dan je fiets. Vaak biedt de stad ook deelfietsen aan, wat je verhuiswerk bespaart. Verander je van een woning met tuin naar een appartement in de stad? Zorg dan voor een nieuwe thuis voor je tuinmeubelen. 

Spullen die wel verhuisd moeten worden, berg je op in stevige dozen. Leg de zwaarste spullen onderaan en de lichtere erbovenop. Maak de dozen niet te zwaar en schrijf op de zijkant wat er in zit en in welke kamer ze terecht moeten komen. Geef belangrijke documenten zoals het trouwboekje, contracten, bankdocumenten of eigendomsakten tijdelijk in bewaring bij familie of vrienden en vraag hen om tijdens de verhuis op je kinderen en huisdieren te passen.

4 De laatste week: pak verder in en regel de laatste administratie

De laatste week voor de verhuis pak je alles verder in. Laat enkel de hoogstnodige spullen nog staan. Plan wanneer je de ijskast en diepvries kan ontdooien en zet de trommelbeveiliging van je wasmachine vast na het laatste gebruik. Haal eenvoudige maaltijden in huis, zowel voor jezelf als voor de helpers. Zorg dat je koffertje klaarstaat voor de eerste nacht in het nieuwe huis. Voorzie vlak voor de verhuis nog één dag om de nieuwe woning te poetsen.

Daarnaast zijn er nog wat administratieve taken die je de laatste week moet vervullen. Breng bpost op de hoogte van je adreswijziging en laat bestaande domiciliëringen aanpassen. Neem voor de zekerheid nog eens contact op met je verzekeraar en sluit een verhuisverzekering af.  Abonnee op een krant of tijdschrift? Zet dit ook over.

5 De verhuis: hou je hoofd erbij en wees voorzichtig

Eindelijk is de grote dag daar. Controleer bij het verlaten van je oude woning of alle kamers leeg zijn, noteer de meterstanden en overhandig de sleutel van je oude (huur)woning aan de nieuwe eigenaar. Vraag zeker een ontvangstbewijs om discussie te vermijden. Duid waardevolle en breekbare spullen goed aan en vervoer fragiele spullen in een aparte auto.

Wanneer alles in je nieuwe woning staat, stopt het niet. Geef de koelkast en de diepvries een dag rust vooraleer je deze gebruikt. Laat je binnen de week inschrijven in het bevolkingsregister van je nieuwe gemeente. Tot slot dien je de meterstanden van je oude en nieuwe woning binnen de drie dagen door te geven.

Van Roey Vastgoed maakt verhuizen makkelijker

Ben je benieuwd hoe het eraan toegaat in zo’n levendige woonomgeving, neem dan een kijkje op onze Facebookpagina of bekijk de realisaties Nederhem en Zilverwit. Zijn deze voorbeelden niet in jouw regio? Bekijk dan zeker ons volledig aanbod met voornamelijk appartementen. Meer weten of een project bezoeken? Contacteer ons!

Terug naar het nieuwsoverzicht