09/04/2019

Ga voor duurzaam, doe aan autodelen

Duurzaamheid en mobiliteit, het zijn op dit moment misschien wel de twee meest actuele topics in België. Niet alleen de politiek struikelt erover, maar ook als burger worden we er dagelijks mee geconfronteerd. “Iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen voor het klimaat”, luidt het wekelijks in het nieuws. Bij Van Roey Vastgoed willen we alvast het goede voorbeeld geven. Zo integreren we onder meer parkeerplaatsen voor elektrische deelauto’s bij het project De Nieuwe Dokken in Gent en wordt dit voorzien in het nieuwste project Zilverwit. Zie je de voordelen van autodelen nog niet in? Lees deze blog en laat je overtuigen.

1 Een evolutie in de tijd: de auto vervangt het openbaar vervoer

België was één van de eerste landen om een uitgebreid spoorwegnet aan te leggen. Zo’n 150 jaar geleden werd de eerste paardentramlijn ingewijd, wat de start van het openbaar vervoer betekende. In de tweede helft van de 20ste eeuw werd de bus populairder, maar nog steeds deelden mensen zeer vaak een vervoersmiddel.

Begin 21ste eeuw gebeurt slechts 4,5 procent van de verplaatsingen in Vlaanderen nog met het openbaar vervoer. Voor net geen 70 procent van de verplaatsingen neemt men de auto. Hoewel steeds meer Vlaamse gezinnen hun wagen aan de kant schuiven, bezit de overgrote meerderheid er nog steeds minstens één. Aangezien de auto één van de grootste vervuilers is voor het milieu, is het niet verwonderlijk dat het klimaat hieronder lijdt.

2 Voordelen voor het klimaat en de gebruiker

Wat maakt autodelen nu zo populair? De belangrijkste reden is misschien wel dat het voordelig is voor het klimaat. Nieuwe deelbedrijven kiezen steeds vaker voor elektrische wagens: zo rijden er momenteel 450 elektrische deelwagens rond in België, goed voor 7 procent van de deelmarkt. Ter vergelijking: het aandeel elektrische deelwagens is ruim 50 keer groter dan het aandeel elektrische privéwagens in het totale wagenpark.

Op individueel niveau biedt een deelwagen vooral financiële voordelen. Ten eerste vermijd je dat je ineens een groot bedrag op tafel moet leggen om een auto te kopen. Zeker voor wie wekelijks geen enorme afstanden aflegt met de wagen, is autodelen een voordelige oplossing. Rij je zo’n 6.500 kilometer per jaar, bespaar je tot 1.270€. Wie slechts 3.000 kilometer per jaar rijdt, spaart zelfs tot 2.250€ uit.

Daarnaast bespaar je via een autodeelsysteem ook op andere kosten. Je hoeft geen garage te kopen of te huren. Tanken gebeurt door het deelbedrijf of met de tankkaart die zich in de auto bevindt en ook naar de carwash gaan de bedrijven zelf. Enkel betalen voor de kilometers die je aflegt, dat is autodelen.

3 Cijfers bewijzen het: autodelen verspreidt zich razendsnel

Dat autodelen een goed alternatief is, blijkt uit cijfers. Momenteel gebruiken 70.000 Vlamingen dit systeem, terwijl de teller in 2017 nog maar op 28.000 stond. Een stijging met 150 procent dus, wat zich ook weerspiegelt in het aantal autodeelbedrijven: dit verdubbelde in België sinds 2015 van 8 naar 16 bedrijven.

Wat voornamelijk als een stadsfenomeen begon, heeft zich intussen over heel Vlaanderen verspreid. In 45 steden en gemeenten kan je op dit moment gebruikmaken van een publieke deelauto. Wanneer je ook particulieren meetelt die hun eigen auto delen, zijn er zelfs 200 steden en gemeenten in Vlaanderen met minstens één deelwagen.

Niet alleen deelwagens zitten in de lift, maar ook deelfietsen en -steps. Deelfietsbedrijf Blue-Bike telt nu ongeveer 17.000 gebruikers en Vélo Antwerpen breidde recent haar fietspark uit om de wachtlijsten weg te werken. Wil je Brussel bezoeken, kan je gebruikmaken van één van de 1.000 elektrische steps, in Antwerpen staan 200 elektrische scooters te wachten om gedeeld te worden.

4 Van Roey Vastgoed geeft het goede voorbeeld

Van Roey Vastgoed wil haar steentje aan een beter klimaat natuurlijk ook bijdragen. Zo werden bij het project De Nieuwe Dokken in Gent 8 parkeerplaatsen voorzien waar elektrisch autodelen ondersteund wordt. Ook bij het project ZilverWit te Rotselaar, dat op 16 mei gelanceerd wordt, zal autodelen geïntegreerd worden. Op die manier willen we zoveel mogelijk betrokkenheid creëren zonder de impact op het klimaat uit het oog te verliezen. Rijden in een duurzame wagen, een extra reden om voor Van Roey Vastgoed te kiezen.

Op deze oude havensite in Gent voorziet Van Roey Vastgoed, in samenwerking met Caaap, nog meer duurzame initiatieven. Een centraal fietsherstelpunt en -uitleendienst moeten mensen ertoe aanzetten om de (deel)auto vaker te laten staan. Een gedeelde meervoudige parking maakt gebruik van complementaire parkeerbehoeften tussen bewoners, bezoekers en werknemers in de wijk.

Wonen in een duurzame, comfortabele en levendige woonomgeving?

Naast duurzaamheid zijn ook comfort en een levendige woonomgeving twee pijlers waar Van Roey Vastgoed veel belang aan hecht. Ben je benieuwd hoe we dit in de praktijk combineren, bekijk dan de realisaties op onze Facebookpagina of het aanbod op de website. Wil je weten in welke toekomstige projecten autodelen geïntegreerd wordt? Contacteer ons, wij gaan samen met jou graag op zoek naar je perfecte thuis.

Terug naar het nieuwsoverzicht