06/12/2017

Eerste steenlegging Wetenschapspark Arenberg

​In aanwezigheid van Minister-President Geert Bourgeois en Mohamed Ridouani, Schepen van de stad Leuven, werd vandaag in Leuven officieel de eerste steen gelegd van het kantoorgebouw en de laboruimtes van het project Wetenschapspark Arenberg.

Bouwheer Van Roey Vastgoed en aannemer Algemene Bouw Maes realiseren het duurzame, leefbare gebouw voor twee huurders uit de high-tech sector: Flanders Make en Sirris. Door de DBFMO-aanpak is dit voor onze groep een unieke kans om vanaf het begin te werken met een slim ontwerp dat zowel de duurzaamheid als de optimale leefbaarheid voor de gebruiker voor ogen heeft.

Hoe dit zich vertaalt in dit project? Eerst en vooral zal dit een duurzaam BREEAM-gebouw worden (meer info over BREEAM). Maar we willen de lat hier nog hoger leggen en investeren extra in onzichtbare sensortechnologie. Door geconnecteerde sensoren te gebruiken die continu informatie doorsturen over de toestand van het gebouw én zijn mensen willen we zorgen voor een optimale leefbaarheid en levenscycluskost. De groep werkt hiervoor samen met een gespecialiseerde partner MCS.

Hoogste leefbaarheid
Een leefbaar kantoorgebouw is in dit opzicht een gebouw waar medewerkers efficiënt kunnen werken in een aangename, inspirerende, gezonde werkomgeving.  En hier komen alle technologische mogelijkheden die de vierde industriële revolutie met zich meebrengt erg van pas. Want vandaag is het perfect mogelijk om een aantal belangrijke parameters die de leefbaarheid bevorderen, te meten, bewaken en te optimaliseren.

Zo wordt er hier in Wetenschapspark Arenberg gezorgd voor een optimale beleving door het continu meten en bijsturen van temperatuur, luchtvochtigheid van de ruimtes. We verhogen het gebruiksgemak van vergaderruimtes met een slim reservatiesysteem dat via een app bereikbaar is, dat na een kwartier leegstand een ruimte vrijgeeft, dat via een centrale sokkel toont wat er vrij is, waarmee je ook catering kan bestellen, …

Laagste levenscycluskost
En als je weet dat een kantoorgebouw bij oplevering maar aan 30% van zijn totale levenskost zit, loont het echt wel de moeite om vanaf de ontwerpfase na te denken over manieren om de kosten (voor energieverbruik, onderhoud, personeel, …) die tijdens de volledige levensduur gaan volgen, te optimaliseren. Als je daar vanaf het begin rekening mee houdt, kan je deze kosten beperken én slimmer verspreiden in de tijd. Een slim ontwerp met het maximaal gebruik van duurzame materialen, energiezuinige technieken en hernieuwbare energie, garandeert de laagste levenscycluskost. 

Maar ook de sensortechnologie komt hier erg van pas. De anonieme gegevens die verzameld worden via onzichtbare, slimme sensoren kunnen ook ingezet worden om het gebruik van de ruimtes te analyseren en te optimaliseren. Zo kan er na verloop van tijd blijken dat er te weinig werkplekken zijn en teveel vergaderruimtes of omgekeerd. Op basis van deze gegevens kan er dan gezocht worden naar een duurzame oplossing.

Bovendien kan je ook je poetsteam aansturen op basis van deze gegevens. Een vergaderruimte die niet gebruikt is, kan gemakkelijk een keer niet gepoetst worden als ze niet gebruikt is.

Een digitale helpdesk zorgt voor een vlotte opvolging van onderhoudsnoden. Zo kunnen medewerkers heel eenvoudig mankementen zoals een lekkende kraan of een kapotte lamp signaleren en worden die onmiddellijk doorgegeven naar de technische en onderhoudsploeg.

En tenslotte wordt ook het energieverbruik van dit gebouw nauwgezet in het oog houden zodat dit op termijn geoptimaliseerd kan worden.

We kijken al uit naar de plechtige opening van het gebouw in het najaar van 2018! 

Terug naar het nieuwsoverzicht