29/11/2018

Een kindvriendelijke woning

Kinderen? Jouw huis kindvriendelijk inrichten met 5 tips

Een eigen huis, een plek onder de zon. Het klinkt idyllisch, maar elke ouder kan het beamen: van zodra je kinderen in huis hebt, heb je ogen tekort. Wie nog geen kleine spruit in huis heeft rondlopen, heeft vaak geen idee wat er zal komen. Een goede voorbereiding is echter al het halve werk. Verwacht je binnenkort een nieuw gezinslid? Lees dan zeker deze 5 tips waarmee je jouw woning kindvriendelijk kan inrichten. Zo creëer je een aangename omgeving waar je kind echt kind kan zijn en zorg je ervoor dat je geen ogen op je rug moet hebben.

1. Safety first! Zorg voor een veilige omgeving

Kinderveiligheid primeert. Met enkele kleine ingrepen, zorg je ervoor dat je kroost zich niet kan kwetsen. Plaats zowel beneden als boven een traphekje van minstens 75 centimeter hoog met een maximale afstand tussen de spijlen van 5 centimeter. Probeer scherpe hoeken of randen te vermijden, zeker bij lage meubels. Mocht jouw kind vallen, zal een ronde salontafel minder verwondingen veroorzaken dan een rechthoekige. Probeer verder loshangende kabels weg te werken en stopcontacten af te schermen. Tot slot is het belangrijk om giftige vloeistoffen hoog en achter een goede afsluiting op te bergen.

2. Geef je kinderen een eigen plek

Het is onmogelijk om jouw woonst van boven tot onder 100% kindvriendelijk te maken. Geef jouw kapoen daarom een eigen kinderkamer waar hij of zij zich mag uitleven. Een win-winsituatie voor jou en je kind: jij hoeft slechts één kamer extra kindvriendelijk in te richten en jouw oogappel kan zich naar hartenlust uitleven zonder te moeten nadenken dat hij/zij niet het hele huis overhoop zet. Kies deze plek wel zorgvuldig uit zodat jij je deugniet goed in de gaten kan houden tijdens je dagelijkse activiteiten. Heb je trouwens nog nuttige tips nodig om de kinderslaapkamers winterklaar te maken? Hier kan je lezen hoe je je kamer voorbereidt op de winterprik! 

3. Opbergruimte, opbergruimte en nog eens opbergruimte

Kinderen, ze brengen niet alleen een hoop liefde en levendigheid met zich mee, maar ook veel extra spullen. Niets vervelender dan bij elke stap te moeten opletten waar je jouw voet zet. Daarom is opbergruimte van cruciaal belang, zowel in de speelkamer als in de andere kamers van je huis. Voldoende kastruimte zorgt er ook voor dat jij jouw eigen spullen kan opbergen, wat er plotseling voor zorgt dat het huis kindvriendelijker wordt en jij minder ogen nodig hebt. Leer je kind dat opruimen belangrijk is door hem of haar regelmatig te laten helpen.

4. Maak van je huis een plek om te ontdekken

Een huis moet kindvriendelijk en veilig zijn, maar het mag absoluut niet saai zijn. Kinderen moeten kind kunnen zijn en zichzelf kunnen uitleven. Door voldoende afwisseling qua kleuren, vormen en zelfs geuren wordt de nieuwsgierigheid van jouw oogappel geprikkeld en zal hij of zij op ontdekkingstocht gaan. Laat je kind kind zijn om zich te ontwikkelen. Laat het af en toe wanorde creëren om zo te beseffen wat orde is. Koppel het nuttige aan het aangename en gebruik bijvoorbeeld een grote wereldkaart in plaats van eenvoudig behang. Vorm je huis om tot een ontdekkingstocht die veilig kan verlopen. Ook in de badkamer kan je enkele veranderingen doorvoeren waardoor je kinderen in hun nopjes zijn!

5. Denk aan jezelf, koop onderhoudsvriendelijk

Bij de inrichting van je huis denk je in de eerste plaats aan de veiligheid van je kind. Vergeet jezelf echter niet. Het is onvermijdelijk dat jouw kind tijdens de ontdekkingstocht overal met zijn of haar grijpgrage handjes aankomt. Of wat doet je kind als het een vieze mond heeft? Juist, die aan de gordijnen of de zetel afvegen. Allemaal zaken waarmee je rekening moet houden. Het is onmogelijk om constant achter je kind aan te lopen met een doek, maar door te kiezen voor onderhoudsvriendelijke meubels is dat ook niet nodig. Een zetel uit stof kan leuk zijn, maar synthetische of leren zetels zijn makkelijker proper te houden. Heb je al meubels die niet zo onderhoudsvriendelijk zijn? Ook dat is geen probleem! Voorzie ze bijvoorbeeld van een hoes en voor weinig geld zullen ze alsnog kidsproof zijn.

6. Op zoek naar een nieuwe thuis?

Van Roey Vastgoed is al meer dan 25 jaar dé referentie in projectontwikkeling, vastgoed en woonomgevingen. Bij ons aanbod kan je al onze recente projecten bekijken. Like onze Facebookpagina of volg ons op Instagram voor meer informatie of nieuws over een project bij jou in de buurt.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht