14/07/2016

Duikbassin TODI in Beringen wordt gevuld met 6 200 000 liter zoet water

Gisteren werd de kraan opengedraaid in het grootste duikbassin van België. TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum in Europa. Het wordt gevuld met 6 200 000 liter zoet water. Waterliefhebbers kunnen er vanaf oktober in een overdekt en verwarmd duikbassin duiken of snorkelen tussen 2200 tropische zoetwatervissen. De bodem van het duikbassin wordt aangekleed met decorelementen die elk verwijzen naar een specifiek thema.

Het indoorduikcentrum TODI wordt één van de paradepaardjes van de recreatieve component op de be-MINE site in Beringen. De mijnsite omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. be-MINE NV, met als aandeelhouders de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, DMI Vastgoed en Van Roey Vastgoed, heeft de opdracht om de voormalige mijnsite van Beringen te herbestemmen. Dit gebeurt aan de hand van een masterplan waarin de toekomst uitgetekend staat van deze 32ha grote erfgoedsite. Het plan voorziet winkels, horeca, een museum, woningen en een hotel.  Het volledige project is goed voor een investering van 150 miljoen euro en 500 jobs.

Diversiteit in fauna, grot- en wrakduiken
De unieke decorelementen versterken de beleving in het grootste duikbassin van België. Zowel de diversiteit in fauna als de mogelijkheid om te grotduiken zorgen voor een aparte ervaring. Het wrakduiken verwijst dan weer naar het mijnverleden in de streek. Deze drie thema’s krijgen telkens gestalte in de vorm van verschillende decorelementen.

Het duikbassin wordt onderverdeeld in 8 zones. Elke zone wordt aangekleed in een ander thema. Zo komt er een thema ‘Mijn’ met mijngangen, sporen, wagonnetjes, een met thema rotsformaties en kunstplanten, een zone met scheeps- en/of autowrakken en een zone met beelden en kunstvoorwerpen.

Opening in oktober
Het vullen zal een 10-tal dagen in beslag nemen. Ondertussen wordt de waterbehandelingsinstallatie opgestart en zal het water geleidelijk opgewarmd worden tot een temperatuur van 23 °C. Begin september bereikt het water de juiste kwaliteit zodat dan de eerste vissen uitgezet kunnen worden. Zij spelen een belangrijkste rol in het kader van het aanbieden van een onvergetelijke duik- en/of snorkelbeleving. Op 28 oktober 2016 opent TODI, The Ultimate Diving Experience, de deuren.

© Bron: www.duiken.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht