14/06/2017

Alles over de bouwgronden van Hoedhaar

De  eerste  kavels  op  Hoedhaar  zijn  verkocht  en  de  eerste  woningen  worden gebouwd. We laten twee architecten uit de architectenpool aan het woord die de nieuwe eigenaars van de bouwgronden begeleiden in het ontwerp en de bouw van hun woning: BLAF architecten en Van Parys architecten uit Lokeren. 

Omschrijf de Hoedhaarwijk in vijf woorden. Wat zijn de troeven van Hoedhaar?

BLAF: “Eén van de troeven van Hoedhaar is het grote park dat zal aangelegd worden, waardoor Hoedhaar een mooie plek om te wonen zal zijn. Je woont er te midden van een groene oase in het centrum van Lokeren, op korte fiets- en wandelafstand tot de markt en het station. Daarnaast biedt Hoedhaar een kwalitatief aanbod en goede mix van woongelegenheden. Hoedhaar is een woonproject met een visie: compacter wonen met meer openbare ruimte. Ook biedt Hoedhaar de mogelijkheid om te werken met kwalitatieve architecten die na een procedure geselecteerd werden voor de bouwgronden.”

Van  Parys: “De voorschriften binnen de verkaveling van Hoedhaar zijn strikt en zorgen voor een architecturale eenheid. Toch bieden ze de kopers de mogelijkheid om hun eigen stempel te drukken. Hoedhaar biedt ruimte aan mooie stadswoningen met tuin en diversiteit in gevelesthetiek. Het bouwvolume is compact, maar door slimme keuzes binnen het ontwerp van je woning kan je een groter ruimtegevoel creëren. Bovendien verplicht Hoedhaar de kopers van een kavel om niet in hokjes te denken. Vroeger wilden bouwheren alle ruimtes afbakenen, maar door het compacte bouwvolume is het interessanter om de woning open te trekken en het interieur speelser te maken.”

 

Hoe vertalen jullie de duurzaamheidsaspecten uit het masterplan naar betaalbaar wonen?
BLAF:“BLAF architecten gelooft sterk in de duurzaamheidsaspecten van Hoedhaar en streeft er naar om te voldoen aan strengere eisen. Zo adviseren wij om maximaal te isoleren. Als je iets meer isoleert dan je zou moeten, betaal je 10 euro/m² meer aan isolatie. Dit prijsverschil kan je compenseren, bv. door een goedkopere baksteen. Hetzelfde geldt voor de beglazing. Je kan voor driedubbele beglazing kiezen en de extra kost compenseren, bv. met de keuze voor pvc in plaats van aluminium voor je ramen. Kopers van een kavel begeleiden in het maken van de juiste keuzes is onze rol. Laat het duidelijk zijn dat duurzaam bouwen niet duurder hoeft te zijn.”

Van  Parys:“Het behalen van het vooropgestelde K-peil is binnen het traditioneel woningbouwconcept (massiefbouw) niet altijd even eenvoudig. Als je de dikte van de verschillende lagen (dak-, vloer- en muurpakket) beperkt wil houden en toch beschikken over mooie raampartijen, dringt het gebruik van alternatieve en/of duurzamere uitvoeringstechnieken en materialen zich op. Een mogelijkheid om kosten te besparen en extra te kunnen inzetten op de duurzaamheidsaspecten, is een aantal zaken zelf te doen. Het behalen van een beter E-peil kan bv. door het installeren van een zonneboiler en/of zonnepanelen.” 

 

Hoe gaan jullie te werk eens een koper van een kavel toegewezen is aan jullie architectenbureau? 

BLAF: “Per  kavel  liggen  het  bouwvolume  en  aantal bouwlagen vast en zijn er stedenbouwkundige voorschriften qua materialisatie waaraan de bouwheren zich moeten houden, maar voor de rest starten we vanaf nul. Zo kan je één tot vier slaapkamers voorzien en een open, gesloten of loftgevoel creëren in het ontwerp van je woning met een warm of minimalistisch interieur. Ook kan je ervoor kiezen om boven of beneden te wonen. Er zijn dus veel mogelijkheden. Wij vragen eerst een wensenlijst met een programma qua aantal slaapkamers. Wat zie je graag? Wat vind je belangrijk? Dan wordt een voorontwerp gemaakt en komen we om de drie weken samen om de plannen te bespreken. Na elke afspraak hebben de bouwheren een week de tijd om hun opmerkingen te formuleren. Dan hebben wij nog twee weken om het ontwerp aan te passen vooraleer we opnieuw samenkomen. De frequentie van samenkomen varieert van drie tot tien keer. Ook worden 3D-visualisaties gemaakt. Eens het ontwerp klaar is, heb je een beeld van de totale netto bouwkost en wordt de bouwaanvraag ingediend.”

Van Parys:“Voor de invulling van de woningen werden een aantal schema’s uitgewerkt met verschillende type organisaties, geen type woningen, met als doel om het ontwerpproces op gang te trekken. Zo is bv. een ontwerp gemaakt met de trap in de hal voor personen die eerder traditioneel denken, maar wordt hen ook een ontwerp getoond waarbij de trap geïntegreerd is in de leefruimte om plaats te besparen. Naarmate de ontwerpfase vordert, werken we een 3D-visualisatie uit met een aanzet van gevel. Dit om het volume beter te kunnen inschatten. Bij het ontwerp van de woning wordt de m²-prijs uit de verkoopbrochure als basis genomen. Eens het ontwerp afgewerkt is, wordt de bouwaanvraag ingediend.”

 

Welke veelgestelde vragen hebben kopers van een bouwgrond op Hoedhaar?

BLAF: “Kopers van een kavel hebben vragen over welke keuzes ze nog hebben en over de  kostprijs.  Per  kavel  weet  je  perfect  hoeveel  m²  je  kan  bouwen.  De  kleinste  woning  in de Hoedhaarwijk, een gesloten bebouwing met twee bouwlagen, heeft een bebouwbare oppervlakte van 110 m². Als je dit vermenigvuldigt met de m²-prijs die afgesproken is (1.090 euro/m²), kom je aan een netto bouwbudget van 119.900 euro. Deze prijs ligt lager dan de marktconforme prijs. Het netto bouwbudget is exclusief tuinaanleg, btw, studiekosten en de kostprijs van de grond. Je kan ook een aantal zaken zelf doen om kosten te besparen. Wij helpen mee zoeken naar de betaalbaarheid van je woning en besparingsmaatregelen.”Kandidaat-kopers hebben ook de mogelijkheid om twee kavels samen te voegen.

BLAF: “BLAF architecten heeft nog niet de vraag gekregen om twee kavels samen te voegen, maar heeft wel ervaring in het samenbrengen van kopers om samen te bouwen en zo kosten te besparen. Samenbouwen kan 10% goedkoper zijn. Dit is ook mogelijk op Hoedhaar. Wij begeleiden de verschillende kopers in het samenwerken (bv. het aanstellen van eenzelfde hoofdaannemer) dat belangrijke voordelen oplevert, zoals een besparing op het bouwbudget en een grotere betrokkenheid bij de buurt.”

Van Parys:“Door het samenvoegen van twee kavels krijg je een grote woning met twee bouwlagen, interessant voor grote gezinnen of om te voorzien voor later als omvorming tot kangoeroewoning. Door de trap in de inkomhal te voorzien, kunnen de twee woongelegenheden op termijn apart functioneren. Dit is een vorm van aanpasbaar wonen, wat ook mogelijk is op Hoedhaar.”


Interesse in een kavel op Hoedhaar?
Neem dan contact op met Interwaas. Er zijn nog bouwgronden voor gesloten, halfopen en open bebouwing beschikbaar met bouw- en woonverplichting en keuze uit de volgende architecten:
1.  architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche uit Gent;
2.  Van Parys architecten uit Lokeren;
3.  BLAF architecten uit Lokeren;
4.  CH-Architecten uit Gent (Drongen);
5.  DenC!-studio uit Gent;
6.  Dhooghe & Meganck Architectuur uit Gent;
7.  URA uit Brussel. 


T 03 780 52 00
info@interwaas.be
www.interwaas.be/projecten/hoedhaar

Terug naar het nieuwsoverzicht