30/01/2019

Deze 5 woontrends mag je niet missen in 2019

Een nieuw jaar, nieuwe plannen met je woning? We houden je graag op de hoogte over de laatste nieuwe woontrends! Tijdens je zoektocht word je waarschijnlijk ondergedompeld in tientallen stijlen, honderden materialen en duizenden woonaccessoires. Goede vrienden en collega’s komen ongetwijfeld op de proppen met leuke woonideeën voor de living of de slaapkamer, maar jij moet uiteindelijk keuzes maken. Met deze vijf woontrends ben je in een mum van tijd van alle markten thuis!

1 Vloeiend wonen aan het water

In 2018 was het al hip, maar in 2019 zal het helemaal uit zijn voegen barsten. Aan het water wonen is hot. Zeg nu zelf, wonen aan het water verveelt nooit, toch? Verwaarloosde industriezones aan havens en dokken worden opgeknapt tot trendy woonbuurten waar de gezelligheid van het water altijd vlakbij is. De trend om nieuwe stijlvolle appartementen aan het water te bouwen, is ook ons niet ontgaan. Denk maar aan De Nieuwe Dokken in Gent of K-Tower in Kortrijk

Water creëert namelijk rust en ruimte in het centrum van een drukke stad of gemeente. Het is een compleet nieuwe verdeling van de ruimte binnen stedenprojectontwikkeling. Voor investeerders is daarom kopen van een pand aan het water zeer interessant. Ze zijn namelijk altijd zeker van een waardevast rendement.

2 Een compacte woning groots maken

De bevolking groeit, maar bouwgronden worden steeds schaarser. Ook de samenstelling van huishoudens verandert: éénoudergezinnen zijn bijvoorbeeld geen uitzondering meer. Hoewel onze woningen momenteel nog te groot zijn, leiden deze evoluties ertoe dat we steeds kleiner gaan wonen. Klein kan echter ook groots zijn!

Compacter wonen is goedkoper wonen. Niet alleen ligt de vraagprijs lager, maar ook de energie- en onderhoudskosten zullen minder zijn. Een living hoeft trouwens niet groot te zijn. Compact is geen synoniem voor claustrofobisch. Enkele eenvoudige tips geven een beperkte ruimte ineens een veel groter uitzicht.

Alles begint bij een intelligent ontwerp. Van Roey Vastgoed vertrekt altijd vanuit een duurzaam, comfortabel en kwalitatief plan, ook voor je leefruimte. Bepaal de kleuren van je muren naargelang hun doel. Wil je een kleine kamer groter laten lijken, gebruik dan bijvoorbeeld heldere tinten die het licht weerkaatsen. Heb je een bestaande woonst gekocht en kan je enkel de inrichting bepalen? Hanteer dan “less is more” als regel: verwijder alles wat bijkomstig is. Maatwerk en multifunctionele kamers zorgen er ten slotte voor dat alle ruimtes optimaal benut worden.

3 Warm, optimistisch en vrolijk met koraal

Elk jaar selecteert het Pantone Color Institute een kleur van het jaar. Dat is niet zomaar nattevingerwerk: tien experten reizen 365 dagen de wereld rond om dé kleur van het volgende jaar te bepalen. Voor 2019 is het zomerse living coral de winnaar, een tint die doet denken aan vrolijk wapperende parasols op een strand in Miami.

Koraal is een schakering van oranje met een gouden ondertoon die warmte en comfort uitstraalt om ons energie en doorzettingsvermogen te bieden, aldus Pantone. In combinatie met andere tinten, kan je er alle kanten mee uit: samen met blauw zorgt het voor intense beleving terwijl een combinatie met okergeel rust brengt. Bovendien zorgt deze levendige kleur ervoor dat je ruimtes er groter uitzien, wat perfect is voor een compacte woning. Van volledige muur tot subtiel detail, de mogelijkheden met koraal zijn eindeloos. De interieurtips van het modetijdschrift Elle geven je alvast inspiratie.

4 De O-factor: gebruik ronde vormen

Compact wonen is goedkoper, maar met enkele slimme trucjes kan je een kleine ruimte groot laten lijken. We vertelden je al dat heldere tinten je kamer optisch vergroten, maar ook ronde vormen doen dat. Bovendien zijn ze een echte trend.

Kasten, zetels, stoelen of tafels, je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat in een ronde vorm. Het doorbreekt de strakke rechte lijnen in je interieur en zorgt voor een speels karakter. Een combinatie van ronde en rechte objecten schept een mooie balans. Hoewel je het niet zou verwachten, neemt een ronde tafel minder ruimte in beslag dan een rechthoekige variant. Bovendien kan je iedereen aankijken, wat het extra gezellig maakt.

Is je woning al volledig ingericht met rechthoekige meubels, kan je gebruik maken van ronde details. Met een ronde spiegel fleur je een saaie muur op, ronde kussens breken je strakke zetel, een rond tapijt laat je kamer groter lijken en een ronde poef met dito bijzettafeltjes zorgen voor een gezellig hoekje.

5 Veilig, comfortabel en energiezuinig wonen met domotica

Iedereen kent het wel: je gaat ’s avonds slapen, maar moet eerst nog tien minuten door het huis huppelen om alle lichten uit te doen. Of: jouw tienerdochter komt vroeger thuis, maar heeft geen sleutel bij. Met domotica bedien je alle lichten of de garagepoort vanop afstand met één druk op de knop.

Het is best mogelijk dat de term “domotica” bij jou nog iets futuristisch oproept, maar het is meer aanwezig dan je denkt. Je kiest zelf je budget, van enkele honderden tot meerdere tienduizenden euro’s. Bovendien bespaar je met dergelijk centraal gebouwbeheerssysteem op je energiefactuur. Met de alles-uitfunctie schakel je met één druk op de knop alle toestellen uit zodat ze geen energie meer verbruiken.

Domotica is niet alleen energiezuinig en comfortabel, het draagt ook bij tot de veiligheid in en rond je woonplaats. Van Roey Vastgoed gelooft gretig in deze manier van wonen en hoopt deze in de toekomst toe te passen in haar projecten !

Op zoek naar een woning om deze trends op toe te passen?

Zit je boordevol ideeën om deze trends toe te passen, maar ontbreekt het je nog aan een woonst? Neem dan zeker een kijkje op onze website of volg het laatste nieuws op onze Facebookpagina. Heb je iets gevonden wat je wel aanstaat en wil je eens binnenspringen? Contacteer ons, de koffie staat klaar!

Terug naar het nieuwsoverzicht